Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Представиха проекта за дистанционно електронно гласуване

Държавна агенция "Електронно управление" и Централната избирателна комисия представиха днес проекта "Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване". Системата за дистанционно електронно гласуване ще даде възможност на избирателите да гласуват чрез компютър или мобилно устройство. За внедряването на системата ще бъдат необходими три отделни етапа.

Дейностите по проекта се изпълняват съгласно определените срокове, а успешното му изпълнение ще насърчи дигитализацията на административните  процеси, обработката на огромни масиви от данни, свързани с изборния процес, и ще повиши доверието в институциите.

"Дистанционният електронен вот не отменя гласуването с хартиена бюлетина, а предоставя на гласоподавателите бърза, достъпна и по-ефективна от гледна точка на грешки и разходи алтернатива, въпреки недостатъците, свързани основно с дигиталната грамотност и киберсигурността", коментира Иван Модев, директор на Дирекция "Планиране и управление на дейности и проекти за е-управление" в ДАЕУ.

Резултатите от проучването и анализа на добрите практики за електронно дистанционно гласуване се очакват в началото на ноември т.г. и ще бъдат обявени публично до средата на същия месец, когато ще се проведат и симулациите на дистанционен електронен вот, посочи ръководителят на проекта Силвия Митева.

С тази дейност ще приключи и първата фаза на проекта. Експертите очакват през декември 2017 г. да бъде обявена процедура на открит избор на изпълнител за изграждане и внедряване на самата система за електронен вот по интернет.

Предвижда се бъдещият изпълнител, разработчик на пилотната система за електронно дистанционно гласуване, да проведе и обучение на администратори за работа с нея.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, до края на 2018 г. трябва да се проведат три експериментални дистанционни електронни гласувания, на които да бъде тествана системата. Въвеждането в реална експлоатация е планирано на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 г.

Общата стойност на проекта е 1 499959 лв., с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление". Срокът за изпълнение е 31 декември 2018 година.

Критериите за успешно експериментално електронно гласуване включват гарантиране тайната на вота, сигурността на системата и осигурен граждански контрол върху изборния процес, както и липса на установени съществени нарушения при провеждането му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във