Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Представят българския бизнес на най-голямото финтех изложение в Европа

Българският иновативен бизнес ще бъде преставен на най-голямото финтех изложение в Европа - Money 20/20, по инициатива на Българска финтех асоциация и Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. 

 

Money 20/20 безспорно е финтех събитието на 2021 г. То ще приюти над 1250 компании в конференция и експо, давайки безкрайни възможности за развитие. Между участниците на сцената и експото ще са едни от най-популярните "C-level" представители на компании като Booking.com, Revolut, Starling bank, Bunq, AmazonPay, Curve и др. Събитието ще е посетено и от десетки представители на държавни регулатори като Нидерландската банка, European Banking Authority и много други.

"Изложението се провежда 21-ви до 23-и този месец. По обявленията, които имаме до момента, ще присъстват над 1500 компании по целия свят. Това е най-голямото изложение в сектора за годината", заяви Бойко Таков,  директор на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия.

По думите му финтех секторът у нас вече дава своите резултати.

"Имаме една солидна екосистема с повече от 130 компании, които работят много екипно по между си", коментира той пред БНР. 

Защо е важна държавната подкрепа?

Бойко Таков подчерта, че тя е важна защото това са едни доказали се във времето и устойчиви канали за намиране на нови пазари и партньори.

"Само до края на годината ни предстоят повече от десет събития. Всички те са изключително полезни, защото предоставят страхотна платформа на нашите компании да разширят експортния си потенциал", съобщи той. 

За първи път в историята на най-голямото финтех събитие в Европа България ще има свое собствено пространство. Безпрецедентното държавно участие ще допринесе за осведомеността на останалия свят за добрите примери от страната ни в сферата на финтех и запознае аудиторията с условията за правене на финтех бизнес от страната ни.

Директорът на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия информира, че общо осем компании ще присъстват на събитието в Амстердам, а шест от тях ще бъдат представени на националния щанд. На конферентна част ще участват всички фирми.

" Финансово поемаме разходите върху таксите за площ, за конструкция, в случая на конферентната част, както и за самите билети за участие", заяви още Таков. 

" През последните 3-4 години работим усилено, за да позиционираме страната и тя да е видима на картата на Европа.Това, което не бяхме успали да направим, е да привлечем истински държавата. Сега успяхме да я привлечем с нейните органи, които подпомагат малките и средните предприятия. Важното е, че България е истински признат финтех хъб за Балканите. Опитваме се да се превърнем в такъв за Централна и Източна Европа", коментира Светослав Димитров, секретар на Българската финтех асоциация.

Според него това означава всички чуждестранни дружества, които развиват такъв тип бизнес, да могат лесно и бързо да разпознаят България като място, в което могат да направят свои компании, да наемат работници, да започнат да развиват продуктите си. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във