Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Представяне на проучване на тема "Българският тежкотоварен сектор"

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще участва в представяне на резултатите от направеното проучване на тема "Българският тежкотоварен сектор", съобщиха от пресцентаръ на министерството.

Проучването е възложено от Съюза на международните превозвачи. То обхваща пазарно изследване и прогнозна оценка за въздействието на Пакета "Мобилност I" върху тежкотоварния автомобилен бранш у нас.

Събитието ще се състои от 12 часа в сградата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В края на септември се състоя заседание на Съвета на ЕС, на което още пет страни членки подкрепиха позиция на България за отпадане на изискването за връщане на камионите на четири седмици до мястото на установяване. Те става част от групата министри от единомислещите държави по Пакета "Мобилност 1", която включват България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия и Литва.

"Неприемливо е да разсъждаваме как да намалим вредните емисии от една страна, а от друга да създаваме политики, които нанасят голяма щета върху климата. Нашата позиция е, че връщането на камионите на четири седмици е абсолютно недопустимо. Това е най-несправедливият, непропорционален и дискриминационен елемент в пакета, който разделя страните на Централноевропейски и периферни. Мисля че ще съберем нужната подкрепа за отпадането на това изискване", категоричен е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков

По думите му има червени линии, които не можем да се съгласим да прекрачим, но трябва да се намерят компромисни решения, така както повеляват ценностите на Съюза - свободно движение на хора и на стоки, както и свобода на общия пазар. "За това ще проведем още разговори със страните, които са извън групата на единомислещите, както и с бизнеса, за търсене на компромисни текстове и решения", заяви още Росен Желязков.

Росен Желязков допълни, че за правителството и за него темата с Пакета за Мобилност 1 продължава да е важна и приоритетна. Той изрази увереност, че Европа може да се обедини около компромисни текстове, така че да постигне поставените цели за стабилност, устойчивост, пропорционалност и справедливост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във