Банкеръ Daily

Просветният министър Николай Денков:

Представеното от Николай Василев ще доведе до социален сблъсък

Служебният министър на образованието проф. Николай Денков обясни защо е отказал предложението да влезе в състава на проектокабинета, предложен от „Има такъв народ“. "Аргументите са свързани с това дали можеш да си свършиш работата по начина, по който разбираш за правилен" посочи проф. Денков. Той добави, че разговорите са били водени от Николай Василев.

"Вчера Асен Василев и Николай Василев представиха двете си идеи за програми. За мен е лесно да илюстрирам как би се отразило, това което предлага Николай Василев на образователната система. По това какво трябва да се случи, няма различия. Разликите идват в това как да се случат нещата", каза просветният министър пред bTV. "С министър Асен Василев имаме ясна идея как да се направи актуализиция на бюджета и да има средства за пенсиите, за медицинските работници и за подготовка за бизнеса, ако бъде затворен при евентуална следваща вълна на коронавируса", добави той.

"Това, което ни представи Николай Василев, изглежда по друг начин – да няма актуализация на бюджета, да няма тези средства, които предвиждаме за тези сфери, което неминуемо ще доведе до социален сблъсък между различните групи", смята Денков. Той допълни, че ако поиска пари за електронни устройства за новата учебна година, това ще се сблъска с исканията на пенсионерите да бъдат запазени техните допълнителни средства. Министърът изтъкна, че не желае да участва в такъв сблъсък, защото той е несправедлив.

"Когато намалявате данъците, без да поставите като основен акцент спирането на изтичането на разходите, как ще увеличите заплатите, не се връзва балансът. Плюс – минус не дава това, което Николай Василев твърди, че ще се случи. При Асен Василев на мен ми е ясно какъв е планът д окрая на тази година, както и за следващата. Това, което аз не видях, е какво би се случило в следващите месеци, ако тръгне да се реализира предложението на Николай Василев", обясни още служебният министър.  

"В момента целият фокус е да си свършим мандата, така както сме го започнали. Обявили сме приоритети, има няколко неща, които трябва да довършим до края на юли. В момента нямам други приоритети", подчерта министърът на образованието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във