Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Председателят на Парламента Цвета Караянчева ще присъства на откриването на рудник "Ада тепе"

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на откриването на рудник "Ада тепе" - първия новоразработен рудник в България през последните няколко десетилетия. 

Официалната церемония ще се състои край Крумовград. Очаква се на официалната церемония да присъства и премиерът Бойко Борисов.

Ада тепе е рудник край Крумовград. При разработването му са открити различни археологически находки.

Според австрийските специалисти Ада тепе е истинска сензация. Това е най-старият досега открит и проучен от археолозите в Европа праисторически златен рудник. Добивът на ценния метал е започнал около 1500 години преди новата ера и е продължил до около 1000 години преди новата ера.

Проучванията на хълма Ада тепе край Крумовград се провеждат в рамките на проект за разработване на открит рудник за златоносни руди "Ада тепе" от 2001 година. "Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД, което е концесионер на рудника край Челопеч, разработва първия за последните 40 години рудник в България. Заедно с това на терен са и специалисти алхеолози, а откритията формират база с научни резултати, които хвърлят светлина както към миналото на минното дело и металургия в региона, така и към икономиката и обществения живот в тази част от света в последните над 7000 години.

През юни миналата година в Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките (НАИМ към БАН) беше представен сборника "Злато & Бронз - Метали, технологии и контакти на територията на Източните Балкани през бронзовата епоха". Съставители на обширния труд са Стефан Александров, Яна Димитрова, Христо Попов, Барбара Хореш и Кръстю Чукалев. Сборникът е издаден с финансовата подкрепа на "Дънди Прешъс Металс". Основа на сборника стават две изложби, посветени на богатото културно-историческо наследство от малко познатата на широката публика бронзова епоха. Музеят за история на изкуството във Виена приема в началото на 2017 г. изложбата "Първото злато. Ада тепе - най-старият златен рудник в Европа", която е резултат от съвместната работа на НАИМ към БАН, Музея за история на изкуството във Виена и Института за източна и европейска археология при Австрийската академия на науките. В изложбата участват 14 български музея с 333 находки. За три месеца изложбата е посетена от 210 000 човека и с това оглавява класацията за най-посещавана в света изложба на антична тематика през 2017 година.

Интересът към изложбата вдъхновява организаторите да я покажат и пред българска публика през същата 2017 г., тъй като в България до този момент никога не е правена специализирана временна експозиция посветена на бронзовата епоха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във