Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Софийския университет

Съоснователят на на Payhawk Христо Борисов (вляво) демонстрира макет/недействителна метална карта, персонализирана с името на Урсула фон дер Лайен и я подариха на председателя на Европейската комисия.

Премиерът Кирил Петков и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посетиха Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по Плана за възстановяване и устойчивост.По линия на Механизма за възстановяване и устойчивост ще се окаже помощ на страната ни да развие изследователски университети, които ще помагат за установяване на силна връзка между науката и бизнеса. Модернизацията на висшите училища ще допринесе за засилване на иновациите и на технологичното развитие на България.

Във висшето училище Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен се запознаха с проекти на иновативни български фирми, които са добри примери за стартиращи високотехнологични стартъпи - Dronamics, Endurosat и Payhawk.

Една от тях е българската финансово-технологична компания

"Пейхоук" -

първата стартираща фирма, оценена от инвеститори на над 1 млрд. долара. Пейхоук предоставя фирмени дебитни карти и платформа за управление на разходи в над 30 държави. Payhawk е финансова платформа, която комбинира управление на разходите, плащанията и управлението на фактури в едно решение и следователно работи като едно гише за финансови екипи. Съоснователят на на Payhawk Христо Борисов демонстрира макет/недействителна метална карта, персонализирана с името на Урсула фон дер Лайен и я подариха на председателя на Европейската комисия.

Финтехът ще използва средствата за по-нататъшно развитие на продуктовия си екип, ще удвои усилията си за изграждане на най-добрите в класа си корпоративни функции и ще разшири екипа по продажби и маркетинг за навлизане на нов пазар през 2022 година.

„Винаги сме знаели, че можем да изградим голяма компания, ако решим сериозен проблем на голям пазар. Размерът на възможността все още движи нашия растеж и амбиция днес“, подчертава Христо Борисов, главен изпълнителен директор и основател на Payhawk.. „Всеки служител, който се занимава с плащания на компанията, смята, че трябва да има по-добър начин да го направи, но този огромен проблем никога не е бил разрешен от силен продуктов екип с твърд инженерен опит“, коментира Христо Борисов. Това е, което Payhawk носи на пазара. „Ние сме едва в началото на нашето пътуване и нямаме търпение да продължим да преоткриваме как фирмите управляват своите плащания", подчертава Христо Борисов

"ЕндуроСат"

е българска ĸoмпaния в cфepaтa нa ĸocмичecĸaтa индycтpия. Има над 100 служители и cи пapтниpa cъc ЅрасеХ, НАСА и Европейската космическа агенция. Разполага с над 300 системи в орбита. EnduroSat предоставя софтуерно дефинирани NanoSats и космически услуги за бизнес, изследователски и научни екипи. Фокусът им е върху развитието на следващо поколение космически търговски услуги и програми за проучване. С годишен ръст от 250%+, тя е една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа. Джузепе Сисини и Виктория Марклиева от Endurosat представиха пред председателя на Европейската комисия един от своите спътници - тяхната 12U cubesat платформа (най-високопроизводителната платформа на EnduroSat, лесно адаптивна за обработка на сложни мисии за наблюдение на Земята, IoT, научни и изследователски мисии) и два модула.

„Дронамикс"

е технологичен стартъп, който работи по създаването на безпилотни самолети за доставки на товари. Българската компания е разработила собствен дрон, като крайната й цел е да улесни логистиката и начина на пренасяне на товари.

Dronamics е водещ световен разработчик и оператор на големи товарни дронове. Като бързоразвиваща се технологична компания по пътя към нулевото ниво, фирмата се стреми да промени статуквото в сектора на карго мобилността. Съоснователят на Dronamics Константин Рангелов показа по-малка версия на дрон „Черен лебед“.

Компанията се стреми да построи голям безпилотен дрон, който може да превозва до 350 кг товар на разстояние до 2500 км с до 50%+ по-ниска цена от всеки съществуващ самолет като същевременно се захранва от чисти и енергийно ефективни технологии.

                                                                                                                                                   

Facebook logo
Бъдете с нас и във