Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Председателят на ДКЕВР подаде оставка

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Боян Боев и неговият заместник Лилия Младенова подават оставки, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Другият зам.-председател на ДКЕВР Еленко Божков, който също бе поканен от служебния кабинет да се оттегли от комисията, все още не е оповестил своето решение.

От МИЕ обаче уточняват, че поради съмнения за конфликт на интереси служебното правителство смята за редно Божков да бъде отстранен като член на ДКЕВР.

Вчера служебният вицепремиер Екатерина Захариева обяви, че има сигнал, че той притежава ВЕЦ и е в конфликт на интереси.

От ведомството припомнят, че още през месец май 2013 г. една от препоръките на Европейската комисия и Световната банка в техните доклади за състоянието на енергийния сектор е именно укрепване капацитета на ДКЕВР.

Захариева пък оповести вчера, че в писмо до българското правителство от 4 април европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер посочва състава на ДКЕВР като пример за назначения, „които не допринасят за изграждането на доверие в независимостта и безпристрастността на регулатора“.

В съобщението от МИЕ се посочва, че служебното правителство е убедено, че екипът на ДКЕВР трябва да работи безпристрастно, ефективно, икономически обосновано и в полза на българските граждани.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във