Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Председателят на АПИ се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево заради винетките

Председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски се срещна с кметовете на Бистрица и Панчарево, съобщиха от пътната агенция. "Информирах кмета на Бистрица, че съгласно поисканите от Столична община промени и нашата готовност да ги приемем, за участъка от третокласния път от Софийския околовръстен път до с. Железница няма да се заплаща винетна такса". Това е съобщил Георги Терзийски пред журналисти след срещата с кмета на Бистрица Самуил Попов. По-късно днес той е разговарял и с кмета на Панчарево Николай Гюров.

Терзийски посочи, че споразумението между АПИ и Столична община, свързано с отпадането на задължението водачите да закупуват винетки, когато се движат по пътя към Банкя, Панчарево, Бистрица и Сверената скоростна тангента, ще бъде подписано, след като бъдат приети с решение на Министерския съвет промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса. "Със Столична община водим разговори от дълго време, но тъй като в момента въвеждаме системата с два вида таксуване – винетна и тол такса, трябваше да бъдат направени анализи за това какви ангажименти да поеме общината за поддържането на участъците, за които тя предлага да не се плаща винетка“, посочи Терзийски. Той е уточни, че участъците, предложени от Столична община, няма да бъдат освободени от тол такси на база изминатото разстояние на превозните средства над 3.5 тона.

Председателят на АПИ увери, че се полагат всички усилия за успешното въвеждане на тол системата от 1 март. Това е изключително тежък процес, свързан както с техническа част, така и със съобразяване на интересите на всички заинтересовани страни, добави той. Рамките с камерите на тол системата са поставени в съответствие с техническото задание при стартирането на проекта за въвеждане на системата и обхващат републиканските пътища, каза още Терзийски.

Председателят на АПИ проведе и телефонен разговор с кмета на Банкя Рангел Марков. Предстои среща с него, както и с кмета на Нови Искър Даниела Райчева.

Само няколко часа преди да започне обиколката на председателят на АПИ премиерът Бойко Борисов му разпореди лично да информира хората от населените места край София, че няма да плащат такси, за да стигнат до града. "Защо правите тези номерца? Нали знаеш колко бързо ще се рязправя с вас? За някаква абсолютна глупост! Как ще плащат за абсолютна глупост! Как ще плащат хората от Нови Искър, от Банкя или от съседните места винетки?", обърна се премиерът към Терзийски. "Във всеки център отиваш лично днес и, като едно време глашатаите, викаш по три пъти: "Няма да има винетки”, заяви Борисов.

Повод за гнева му станаха вчерашните протести на жители на Нови Искър, които трябва да плащат винетка, за да преминават по Околовръстния път на София. Снощи те блокираха за 4 часа пътя към София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във