Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предприятията са на път да изпуснат технологичната революция

"Трябва да насърчаваме малките и средните предприятия в посока навлизане и оползотворяване на всички възможности на Индустрия 4.0. До сега наблюдаваме, че тя e насочена към по-големи предприятия и секторът на МСП рискува в скоро време да не може да се възползва от ползите на технологичната революция."

 

Това заяви директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Бойко Таков, който взе участие в официалното откриване на най-големия форум за роботика и автоматизация у нас Robotics Strategy Forum 2021, организиран от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА).

"В предишната финансова криза малките и средните предприятия доказаха, че са по-гъвкави, че притежават силен иноваторски и предприемачески дух и именно поради тази причина е изключително важно тенденциите, които носи със себе си Индустрия 4.0 да бъдат имплементирани в този сегмент", коментира още той. 

По думите му България може да намери своето място свързано с производството по отношение на новия Алианс за акумулаторни батерии, но само, ако бизнесът и науката си сътрудничат в тази посока. 

Robotics Strategy Forum 2021 се проведе в хибриден формат, като на място в сграда “Инкубатор”, в София Тех Парк. Сред над 25 щанда посетителите могат на място да разгледат летящите роботи на Festo, индустриалните решения на Schneider Electric и умната им фабрика в Пловдив, колаборативните роботи на Giga Automata, обучителните клетки на FANUC, решенията на SPESIMA, роботите на „Милара“ и решенията за CAD/CAM на „Рапид Прогрес“.

В редица панели експерти от сферата на роботиката, автоматизацията и индустриалното производството обсъдиха най-важните теми  областта, а в началото на събитието ПАРА обявиха резултатите от проучването за нивото на автоматизация в българската индустрия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във