Банкеръ Daily

КЕВР:

Предприемат се мерки да не допуснем прекалено увеличение на цените

КЕВР и Министерството на енергетиката обявиха нова мярка, с която да бъде подпомогнат най-малкия и дребен бизнес на фона на поскъпването на тока, парното и газа

„Много е рано за прогнози на цените на парното и тока за бита, които да влязат в сила от новата година", каза председателят на регулатора Иван Иванов.

„Ако вчера някой ми беше казал, че днес в Германия цената на електроенергията ще бъде 302 евро, щях да му кажа, че той не е добре. Ако преди 10 дни, когато цената на природния газ доближаваше 1000 долара за 1000 куб. м., ми беше казал, че след 10 дни ще бъде 1600 долара, също никога нямаше да повярвам. КЕВР тепърва започва да търси мерки, с оглед огромното увеличение на цените в европейския континент, да не бъде отразено в същата степен в цената за българските битови потребители. Това, което заявявам категорично, че както сме го правили в последните 6 години последователно, КЕВР ще предприеме всички възможни мерки да не допуснем прекалено голямо увеличение на цените", обясни той.

В момента усилията са насочени към малкия и дребен бизнес, който това лято трябваше да премине към свободния пазар. Близо 41% от него обаче не успя да си избере търговец на ток и трябваше да купува електроенергията от т.нар. доставчик от последна инстанция, където цените са най-високи.

От 1 ноември през следващите три месеца се предвижда цената на тока от доставчиците от последна инстанция да бъде намалена с между 15 и 30 лв. за мегаватчас.

Освен набелязаните вече мерки, не може още много да се направи за цените на тока за едрия бизнес обаче, стана ясно по думите на енергийния министър Андрей Живков.

"Министерството на енергетиката, което може да направи, това е да уплътнява своите производствени мощности по начин, който да гарантира ликвидност на пазара, което се и случва, и това вече е на максимум. Нито една държава в Европа не прилага мерки да се опитва да мачка цените на свободния пазар, защото такова нещо не може да се случи. Ние нямаме законова хипотеза, по която да спрем износа", коментира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във