Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предприемачът Игнат Канев получи престижна награда

Като дойда в България, не идвам с празен джоб. Трябва с нещо да се помага, колкото мога. Ако съм жив и здрав, работите ще продължават. Обичам да помагам там, където е слабичко, да се позакърпи, както се казва. Това каза пред журналисти в Русе канадският бизнесмен с български произход и дарител Игнат Канев (почетен член на Българска стопанска камара).

Предприемачът се срещна днес с академичната общност на Русенския университет. От висшето училище съобщиха, че Канев е бил отличен с "Кристален знак" на висшето учебно заведение с благодарност за всичко, което е направил в името на младите хора в университета и града. Той е получил и книга-албум "Хроника на родолюбието", в който са включени снимки от важните моменти в живота на Русенския университет и "Канев център" - от първата среща на Игнат Канев с ректора на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев през октомври 2012 година до днес. Представена е била и книгата-биография на Игнат Канев "Живот във възход". Тя описва живота на бизнесмена, но в същото време е и историческа картина на живота в Европа и в света.

"Живот във възход" или "Да станеш някой" разказва за изминатия път от Игнат Канев - от построяването на първата едноетажна къща през 1952 г., до огромните небостъргачи, игрища за голф, сгради с обществено, социално и икономическо значение, както и до значителната благотворителна финансова подкрепа на множество благородни каузи.

"Не мога да опиша чувствата си, но ако сега се разплача, ще плача цяла нощ. Това, което започна през 2012 г., няма да спре днес", заявил пред академичната общност Канев, който е "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет.

По повод на посещението на предприемача в региона в родното му село Горно Абланово ще бъде открита и музейна експозиция "Игнат Канев". Тя включва серия постери с богат визуален материал, които разказват историята на българското момче, тръгнало към съдбата си едва на 14-годишна възраст, за да се превърне в един от преуспелите бизнесмени и филантропи на Канада.

Дигитален сегмент показва на посетителите колекция от разкази от първо лице на самия Игнат Канев и неговата фамилия, аудиовизуални и печатни медийни публикации от България и Канада, архивни фотографии и документи.

Ден по-рано Игнат Канев присъства на откриването на новото отделение по хемодиализа  в университетската болница в Русе. Средствата за изграждането му са дарени лично от него. 94-годишният Игнат Канев е осигурил до момента 2 млн.лв. за лечебното заведение. 

"Да работим и да се грижим и да помагаме на ближния си. Затова Господ ме е докарал - да дойда отново в моя роден край и да помогна каквото мога, и то не е първи път, няма да бъде и последен път. България отдавна вече е разбрала, че има приятел в Канада. България винаги ме е уважала и съм винаги добре дошъл в тази страна, макар че и аз съм правил грешки, когато е трябвало да бъда тук, не съм бил тук, но от друга страна, мисля, че съм си платил греховете", сподели Игнат Канев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във