Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ ПАК СЕ ОПЛАКВАТ ОТ ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА

Данъчната система в България затруднява бизнеса да инвестира и да поема риск, се констатира в специално изследване на Центъра за икономическо развитие, подпомогнато от социологическата агенция Витоша рисърч. Цели 83% от анкетираните бизнесмени смятат, че данъчното облагане не е на ниво, а 78% са убедени, че плащането на данъци може лесно да се избегне. Изследването обхваща 230 български фирми и е част от годишния доклад на Световния икономически форум за България. В конкуренция с още 60 държави страната ни за втора година се нарежда на последно място по възможност за създаване на нов бизнес. Според 85% от запитаните степента на развитие на финансовите пазари у нас е ниска. Почти толкова са на мнение, че получаването на заем само срещу добър бизнесплан е невъзможно.
Повечето предприемачи поставят висока оценка на финансовата стабилност на банките. За 45% от анкетираните през последната година е станало по-лесно получаването на кредит.
Над 65% от бизнесмените са убедени, че на полицията не може да се разчита за ефективна защита от организираната престъпност. Още толкова не вярват в независимостта на съдебната система.
Изводите от изследването са, че в България не съществува достатъчно интензивна конкуренция, не се използват модерни методи на комуникация и търговия, лош е мениджмънтът на фирмите. Основното конкурентно предимство на предприятията си остава евтината работна сила, а не високото качество на продуктите и предлаганите услуги.
Все пак има и поводи за сдържан оптимизъм. Това е четвъртото подред проучване на Центъра за икономическо развитие и тенденциите сочат, че по някои показатели се наблюдава подобряване на икономическата среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във