Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предлагат удължаване на срока за плащане на данъци на физическите лица

Управляващите предлагат удължаване на срока за плащане на данъци за физическите лица и фирмите. Това става ясно от предложените между първо и второ четене промени в Закона за извънредното положение, внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Данъците за физическите лица и фирмите ще могат да се плащат до 30 юни, а не както досега - съответно до края на април и до края на март. Отстъпка от данъка за довнасяне на физическите лица ще може да се използва до 31 май, а не до края на март, предвиждат още промените, предложени от ГЕРБ. Става дума за 5-процентната отстъпка от данъка за довнасяне през последното тримесечие, ако подадем декларацията си по електронен път и платим дължимото.

Също така се удължава и срокът на отстъпката при местните данъци и такси. Всеки ще може да спести 5% от дължимото, ако направи цялостно плащане до края на юни.

За фирмите срокът за плащане на корпоративен данък също се удължава до 30 юни, а в проекта е заложена специална формула за новите авансови вноски. Компаниите ща плащат авансово тазгодишния си корпоративен данък на базата на декларираните през 2018 г. приходи в текстовете е заложен срок до края на юни.

До края на извънредното положение се спира обявяването на нови обществени поръчки, пише още в проектозакона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във