Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предлагат разделяне на ДКЕВР на енергиен и воден регулатор

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се раздели на енергиен и воден регулатор предвижда проектозакон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на икономиката и енергетиката. Основна цел на промените в закона е подобряване дейността и независимостта на комисията.

Предлага се разделянето на комисията на два специализирани състава - единият по въпросите на енергетиката, а другият по въпросите на водоснабдяването, за да се оптимизира работата на комисията.

За да се гарантира независимост на вземаните от регулатора решения, ДКЕВР не трябва да търси или приема директни инструкции от правителството или други публични или частни лица. Комисията трябва да работи и независимо от всякакви пазарни интереси.

Промените предвиждат още назначаването и освобождаването на членовете на регулатора ще се извършва от Народното събрание, а не както до сега от Министерския съвет. Номинациите на кандидатите ще бъдат от народните представители и парламентарни групи, като е предвидена възможност юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза и с определен предмет на дейност също да могат да предлагат на народните представители и парламентарните групи кандидатури за членове на комисията. Така ще се осигури публичност в процеса на избор на членове на комисията. Увеличават се и изискванията към членовете на комисията по отношение на професионалния им опит.

Проектозаконът предвижда още и ограничаване на броя на закритите заседания на комисията. Разширява се обхватът и на публикуваната от комисия информация, включително протоколите от откритите заседания и обществените обсъждания, и начина, по който са гласували членовете на комисията при вземането на решения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във