Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предлагат нова мярка за всички затворени бизнеси

Служебното правителство предлага една нова мярка в кризата - 75 на 0, която ще се прилага към всички затворени бизнеси. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Тази схема е разширена с включването и на самоосигуряващите се лица.

Министър Донев заяви, че всички мерки, с изключение на 60/40, която и сега се прилага, ще бъдат приложени на трети и четвърти етап от здравния план, свързан с пандемичната обстановка.

"Мярката 60/40 ще продължи да се прилага така, както и в момента - при спад в оборота с 30 процента, подпомагането от страна на държавата ще бъде 50 на сто от осигурителния доход на осигурените лица и съответно 50 процента от осигурителните вноски за здравно и социално осигуряване на вноските, плащани от страна на работодателя", каза вицепремиерът.

Той обяви, че България очаква одобрение и подписване на споразумение с Европейската комисия по отношение на новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", от където евентуално ще бъдат насочени допълнителни средства по мярката "Запази ме" и "Заетост за теб", посочи Донев.

По думите му тези мерки работят за бизнеса, особено "Заетост за теб", където се субсидира заетостта на безработни лица, които на практика са наети отново на работа за определен период от време. А обикновено досега това се е прилагало за шест месеца.

"Ще продължи да се прилага и патронажната грижа за хора над 65-годишна възраст и за хора с увреждания, които са в невъзможност сами да се обслужват. Продължаваме и мярката за подпомагане на родителите с деца до 14-годишна възраст, когато се наложи затваряне на училищата и преминаване към дистанционно обучение, и трябва родителите да вземат неплатен отпуск", допълни социалният министър.

На финал министърът отново подчерта, че всички мерки, които са планирани могат да бъдат задействани на всеки един етап от усложняването на епидемичната обстановка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във