Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предлагат назначаване на вицепремиер по климатичния преход

Вицепремиерът трябва да координира политиките и действията на ключови министерства и ведомства, свързани с климатичната криза и зелената трансформация на българската икономика.

Екоактивисти настояват за назначаване на  вицепремиер по климатичния преход. Причината е, че според тях липсва системен подход за ограничаване на ефекта от климатичните промени и загубата на биологичното разнообразие.

 "В България липсва координация и системен подход за ограничаване на ефекта от климатичните промени и загубата на биологичното разнообразие, което създава редица сериозни предизвикателства пред страната, включително неподготвеността ни за засилващите се прояви на климатичната криза. Затова е необходимо да бъде създадена специализирана управленска структура за координиране на зелената трансформация - вицепремиер по климатичния преход", се казва в отворено писмо на коалицията от граждански организации "За зелен рестарт" - MOVE.BG, WWF България, "Грийнпийс"-България и "Институт Кръгова Икономика". Писмото е изпратено до основните държавни институции, политическите партии и кандидатите за президент.

Новата управленска структура е необходима, за да извърши страната ни успешен климатичен преход, да трансформираме икономиката ни, която е най-въглеродно интензивната в Европейския съюз, както и да имаме ефективен принос в световните и европейски процеси за ограничаване на последиците от климатичната криза. 

От Коалицията предлагат ключови функции на вицепремиера по климатичния преход и зелената трансформация.Той трябва да гарантира пълноценното изпълнение на задълженията ни по Плана за възстановяване и по Европейския зелен пакт (Зелената сделка), както и да осигури пълноценното използване на предвидените за България финансови ресурси.

Вицепремиерът трябва да координира политиките и действията на ключови министерства и ведомства, свързани с климатичната криза и зелената трансформация на българската икономика. Той трябва да отговаря за реформирането и координирането на въглеродно интензивните отрасли, включително създаването на ясен план и холистична стратегия за съответните райони по справедлив за гражданите, околната среда и бизнеса начин.

В пълномощията на заместник министър-председател по климатичния преход и зелената трансформация трябва да влиза извършването на административна реформа за изграждането на вътрешен капацитет в държавните структури, осигуряваща ефективна подготовката на България за реакция и адаптация към засилващите се последици от климатичните промени.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във