Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предлагат лотарийни билети да се продават само в оторизирани пунктове

Новото обединение "Демократична България" изпрати до депутатите законопроект за промени в Закона за хазарта. Те предвиждат лотарийни билети да се продават само в игрални зали и лицензирани пунктове, а не в супермаркети, пощи, бензиностанции, будки за вестници и др. Освен това текстовете ще забранят продажбата на лотарийни билети близо до училища, домове за деца и пощи, в лечебни заведения, както и във всички останали държавни или общински сгради.

В обхвата на законопроекта попада и рекламата на "игрите на късмета". Тя ще бъде третирана еднакво с рекламите на цигари и алкохол. Идеята е да се забрани оповестяването на лични данни на спечелилите от лотариите, независимо дали те са дали съгласие за това. 

В рекламата може да се обявява името на играта, регистрираната търговска марка на организатора, тегленията на тиражите, предварително обявяване на вида и броя награди от тиражите. Забранява се информацията да бъде придружавана с рекламни послания, които да насърчават участието в тиражи или съдържат обещания за печалба. 

Предложението предвижда реклами на хазартни игри да могат да се излъчват по електронни медии единствено след 22.00 часа, като задължително трябва да има уточнение на процента от приходите от тиража, който се разпределя под формата на награди.

Вицепремиерът Валери Симеонов също обяви, че подготвя законопроект за забрана на рекламата на хазартни игри. Той също предвижда в закона да се остави възможност за обявяване на наименованията на игрите, търговската марка и тегленето на тиражите. Симеонов обаче не е обявил дали текстовете, които подготвя, ще ограничават разпространението на лотарийни билети.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във