Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предлагат двуетажни тунели да поемат трафика на магистрала "Струма"

Представители на неправителствената инициатива "Граждани за устойчиво развитие" поискаха да бъде спряна обществена поръчка за ЛОТ 3.2 от автомагистрала "Струма". Те предлагат двуетажни тунели да поемат трафика на магистралата, съобщи БНТ.

Архитектите са против идеята трасето на магистрала "Струма" при Кресна да бъде разделена на две - колите в едната посока да се движат по сегашния път Е79, а в другата - по ново трасе на височина 750 метра в планината.

Предложението им е пътна и железопътна магистрала да минава през поредица "светли" и "тъмни" двуетажни тунели през дефилето Тунелите ще са широки и ще позволяват движение на колите в три платна във всяка посока. Освен това, те ще са и двуетажни. В едната редица тунели ТИР-те ще се движат на "първия етаж", а леките коли - на "втория". В другата поредица тунели на "първия етаж" ще минават влаковите композиции, а на "втория етаж" отново автомобили. По думите на архитектите стойността на тази магистрала може да е само с до 50 процента по-скъпа от сегашното предложение на пътната агенция и на МРРБ.

Според инженер Румен Марков от сдружението, проектът позволява през Кресненското дефиле влаковете да минават със 160 и дори с 200 километра в час.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във