Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предлагат ББР да отпуска преференциални кредити за туризма

Министърът на туризма Христо Проданов

Новият министър на туризма Христо Проданов (БСП) предлага Българската банка за развитие да отпуска кредити с преференциални лихви за фирмите, ангажирани в туризма.

Първата ни задача е бързото разпределение на 60 милиона лева помощи за туризма, заложени в актуализацията на бюджета, плюс 6 млн. за туроператорите. Енергийните помощи следва да бъдат продължени. ББР пък трябва да започне да отпуска кредити с преференциални лихви за бранша, обясни в телевизионно интервю Проданов.

По думите му печалбите в туризма са отишли в плащане на непосилни сметки за ток. "Това е най-засегнатият сектор. Необходима е помощ от държавата, за да се възстанови. Браншът носеше 13-14% от БВП, а в момента е под 10%", обясни министърът.

Идеята на Проданов за ролята на ББР не е нова. На няколко пъти подобна схема бе лансирана от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), но безуспешно. Според бранша подобна схема с преференциални кредити от държавната банка би решила проблемите със структурирането на кредитите и финансирането с оборотни средства.

Едно от исканията сега е да се заобикаля кандидатстването през търговските банки, а по възможност да се правят преки договорки с държавните институции от ранга на ББР и Фонда на фондовете (ФнФ). 

От туристическият бранш смятат, че има необходимост от кредити с ниски лихви за период от 7 години и минимум 12 месеца гратисен период от лихва и главница, които да бъдат гарантирани от държавата. Според бизнеса могат да се предложат и кредити, които да бъдат тип плафон - усвояване срещу разход или кредити със залог в дяловите дружества и обратно изкупуване.

Настоява се също за спешно решение за гратисен период на обслужване на главницата по старите кредити за срок от 2 до 5 години. Погасителният план да е според възможностите на обслужване на съответния туристически бизнес. Лихвените нива на отпускани нови заеми за оборотни средства трябва да са в размер на 1.5-2%, за да се усети конкретната помощ, а не както сега - 6-7 на сто. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във