Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предлагането на индустриални площи е със стабилен ръст

През първата половина на тази година предлагането на модерни индустриални и логистични площи се увеличава с 4% и достига общо 1 006 000 кв. м, според анализа на Colliers International. Този плавен ръст се наблюдава от 2013 г. насам. Скок в предлагането се очаква и в Божурище, и в Нови Хан и в Равно поле, където тече процес на активно изграждане на големи логистични бази.

В "Икономическа зона София-Божурище" вече са привлечени 32 инвеститори от страната и чужбина в редица сектори, включително автомобилна промишленост, високи технологии, складова и логистична дейност. Проектите в зоната до момента надхвърлят стойност от 520 млн. лева. Най-големият инвеститор тук е датската компания JYSK. На площ от 300 000 кв. метра тя изгражда дистрибуционен център за Югоизточна Европа, в който ще бъдат вложени 200 млн. лева.

Землището на село Равно поле, община Елин Пелин, е сред предпочитаните места за инвестиции, тъй като то осигурява бърз и лесен достъп до столичния околовръстен път и автомагистрала "Тракия". "Лидл България" ЕООД & КО.КД вече има тук свой  логистичен център.

Преобладаващата част от новите проекти са за собствено ползване. Една от най-активните индустрии в това отношение е автомобилната. През първото полугодие на тази година Sensata Technologies започна изграждането на нова производствена и складова сграда в Ботевград. Немската Kostal вече има завод за производство на автомобилни части в Пазарджик. Друга немска фирма Witte Automotive Bulgaria откри разширението на предприятието си в Русе. Крайдунавският град е избран и от Sin Cars за изграждането на високотехнологична фабрика за производство на електрически и хибридни автомобили.

През първото полугодие нетните усвоени площи са 38 800 кв.метра. Търсенето в сегмента продължава да бъде движено от логистични оператори, обслужващи сектора на бързооборотните стоки и онлайн търговци. Основните зони в София, които са обект на внимание, са разположени на южната и източната тангента на Околовръстен път и в северната част на столицата.

Анализаторите отбелязват и засилен инвестиционен интерес от нови за пазара чуждестранни инвеститори, специализирани в строителството на логистични и индустриални площи. Това се очаква да доведе до увеличаване на активността в сегмента. До края на тази година още 90 000 кв. м логистични площи са планирани за завършване. Въпреки това, поради липсата на готов спекулативен продукт, броят на сделките, сключени на етап "в строеж", ще нарасне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във