Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предлагаме на холандци да инвестират в корабната ни индустрия

Предприемаме мерки, с които да отговорим на очакванията на инвеститорите за инвестиционния климат, стабилността и предвидимостта на средата, заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на Холандско-български бизнес-форум за морска индустрия и корабостроене, който се провежда в холандския град Дордрехт, Нидерландия. В събитието участват близо 30 фирми от морската индустрия от градовете около Дордрехт, както и над 25 компании от гр. Варна.

"Нидерландия заема 1-во място сред чуждестранните инвеститори за периода 1996-2015 г. с над 7.7 млрд. евро инвестиции. Най-големите преки инвестиции в страната за януари – юли 2016 г. са от Нидерландия - 199.1 млн. евро, което е 20.2% от общия размер за периода", обясни Петров.

Той уточни, че потенциал за сътрудничество има в секторите на високите технологии, машиностроенето, транспорта и логистиката, корабостроенето и морската индустрия, химическата и фармацевтичната индустрия и др. „Всички от изброените сектори са силно развити в Нидерландия и особено в област Дордрехт и ние знаем за много успешни примери за сътрудничество между български и холандски фирми в тези сектори. Надяваме се това сътрудничество да се задълбочава и развива още по-силно в бъдеще, тъй като потенциалът е огромен“, каза заместник-министърът на икономиката.

Приветствие към участниците в бизнес-форума направи заместник-кметът на община Варна Пейчо Пейчев, а Светлин Стоянов, Председател на УС на Българска национална асоциация по корабостроене и кораборемонт представи развитието на сектор морска индустрия в гр. Варна. В рамките на бизнес-форума ще бъде открита изложбата „Най-старото злато на света“, която ще покаже златни експонати от Регионалния исторически музей във Варна. С изложбата ще бъде отбелязана 15-та годишнина от туининг партньорството между градовете Варна и Дордрехт.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във