Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРЕДИЗВЕСТЕНАТА СЕНЗАЦИЯ НА ПРЕЗИДЕНТА

Точно десет дни преди парламентарните избори държавният глава Петър Стоянов откри и президентската кампания. В официално обръщение към нацията в четвъртък той обяви, че ще се кандидатира за втори президентски мандат. Политическите наблюдатели в страната определят решението му като умел ход, с който управляващите се опитват да повдигнат интереса към коалицията си в парламентарните избори, възползвайки се и от високия процент на одобрение за президента.
Стоянов мотивира малко ненавременното си, на пръв поглед, съобщение с желанието да премахне поне една от прекалено многото неизвестни, които поставят страната ни в неизгодна позиция. Държавният глава обясни, че с оповестяването на решението си се опитва да направи България по-предвидима и по-сигурна. Политическата ситуация в държавата ни преди изборите била натоварена с много неясноти. А усещането за неяснота лесно може да се превърне в чувство на несигурност поясни Стоянов.
С почти същите думи час по-късно външният министър и заместник-председател на СДС Надежда Михайлова определи неговото изказване като абсолютно навременно, защото едно от най-страшните неща в политиката е непредсказуемостта. Тя потвърди, че СДС ще подкрепи Стоянов, и обясни стратегическата цел на независимата кандидатура на Стоянов. Това е повторение на формула, с която Стоянов спечели изборите през 1996 година. Тогава кандидатурата му беше издигната като независима, но подкрепена от ОДС. Според Михайлова, освен това желанието на сините лидери и на самия президент е кандидатурата му да бъде подкрепена и от политическите сили, които днес вече са извън ОДС, като ДПС например.
Всъщност кандидатирането на Петър Стоянов за втори президентски мандат далеч не е сензационна новина. Още през октомври миналата година лидерите на СДС обявиха, че кандидатът на синята партия за държавен глава в новата кампания ще бъде отново Петър Стоянов. Тогава стана ясно, че единствената възможна формула за това и според българската конституция е независимата кандидатура. Като действащ президент Петър Стоянов е департизиран и поради тази причина не би могъл да се кандидатира от името на която и да е партия. Тогава обаче държавният глава все още не беше готов да оповести публично решението си дали ще поиска втори мандат. Тази негова нерешителност предизвика сериозни съмнения сред наблюдателите на българския политически живот. Голяма популярност доби версията, че непреодолими разногласия между Петър Стоянов и Иван Костов са предопределили решението на Стоянов да се кандидатира за втория си мандат извън орбитата на СДС. Така някои коментатори още тогава изтълкуваха формулата независима кандидатура. Днес също има мнения, че Петър Стоянов всъщност не цели да подпомогне кампанията на СДС, а да постави сините лидери пред свършен факт и да ги принуди след евентуална парламентарна загуба да го подкрепят в президентската кампания. Тази хипотеза обаче не звучи много убедително - от октомври досега председателят на СДС и всичките му подгласници поне един-два пъти месечно са оповестявали, че единствената кандидатура на СДС за държавен глава е Петър Стоянов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във