Банкеръ Daily

Бившият енергиен министър Александър Николов:

Предизборната употреба на енергийната тема - вредна за обществото

"Да се използва темата "енергетика" за предизборна кампания е изключително вредно за обществото.

Това обяви бившият министър на енергетиката Александър Николов в интервю за БНР. Той бе категоричен, че енергетиката трябва да е далеч от всякакви политически боричкания, защото е сектор, който определя живота на всеки гражданин и на цялата индустрия и бизнес.

Той обърна внимание, че предизборната й употреба говори за културата на хората, които го правят.

В същото време той внесе успокоение за предстоящата зима с думите, че България няма да бъде нито на студено, нито на тъмно.

По думите му България е в доста по-изгодна позиция от останалите страни в Европейския съюз.

Николов подчерта, че предимството на страната ни е в това, че производството на електроенергия изобщо не зависи от природния газ.

"Ние сме най-големият балансьор на Югоизточна Европа и на Западни Балкани от гледна точка на електроенергия. Това ни дава предимство, защото е възможно да се оформят споразумения, които да дадат възможност България да изнася електроенергия, а в замяна на това да внася природен газ", обясни Николов.

Той обърна внимание, че ЕС все още не иска да признае, че енергийната криза е функция в по-голяма степен от енергийната политика на Европа през последните 10 години, отколкото от войната на Русия в Украйна, която е катализира някои от ефектите.

Според него има проблем със солидарността в ЕС, която все още отсъства. Възможно е да се създаде клъстеризация на определени региони, които ще трябва да се справят с отделни решения. В такъв случай според Николов е изключително важно да се работи с европейските ни партньори, които са ни съседи - Гърция и Румъния,  и с тях да се създаде общ подход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във