Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Преди изборите няма да вдигат цената на природния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране не може да утвърди цените за април, тъй като „Булгаргаз“ най-вероятно няма да внесе актуализираното си ценово си предложение в регулатора.

Комисията за енергийно и водно регулиране не може да утвърди цените за април, тъй като „Булгаргаз“ най-вероятно няма да внесе актуализираното си ценово си предложение в регулатора. Така природният газ си на 1 април си остава на старата цена, поне докато мината изборите.

Причината е, че Министерството на енергетиката назначи проверка как газовата ни компания е пресметнала исканото от нея 13-процентно поскъпване на синьото гориво.

От енергийното министерство не посочват докога ще продължи проверката, но се очаква „Булгаргаз“ да внесе ново ценово предложение след приключването ѝ. 

В момента цената на горивото е 28.64 лв. за мегаватчас без данъци и такси за достъп и пренос през газовата мрежа. Предложението на дружеството бе тя да се вдигне на 32.32 лв, което е съществена промяна и то дни преди парламентарните избори.

При разглеждането на заявлението миналата седмица КЕВР установи надвзет приход от газовото дружество през 2020 г. С което регулаторът изчисли, че предлаганата тарифа може да бъде намалена с 23 стотинки до 32.09 лв. за мегаватчас без ДДС и такси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във