Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предава се документация за ремонтите на язовирите "Злати войвода 3" и "Злати войвода 4"

Извършва се приемо-предаването на документация, свързана с ремонтите на язовирите "Злати войвода 3" и "Злати войвода 4" между Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" и Държавната консолидационна компания /ДКК/, съобщава БТА.

Припомняме, че на 14 юни служебният министър на икономиката Кирил Петков обвини ДКК в безстопанственост, след като шест месеца не е предала ремонтираните съоръжения и те не са пуснати в експлоатация. При проверката на три от десетте напълно завършени язовири, установихме идентични разходи, които са съответно 2 пъти и 5 пъти над пазарните цени, заяви Кирил Петков.

По думите на икономическия министър язовирите „Пазар дере“*, чиито ремонт възлиза на 2 350 000 лв. , „Злати войвода 4“*, съответно на 1 913 000 лв. и „Злати войвода 3“* на 543 хил. лв. са предадени от Държавна фирма „Монтажи“ на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) като годни за употреба на 31 декември 2020 година.  Тези язовири обаче и до ден днешен не могат да се използват по предназначение, защото не са предадени за експлоатация от ДКК към Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“.

От Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" са съобщили, че след приемане на документацията и оглед на ремонтите ще изготви анализ на техническото състояние и оценка на сигурността на язовирната стена.
Язовирите ще бъдат използвани за напояване, като "Злати войвода 4" към момента е отдаден под наем за развъждане на риба и аквакултури, организиране на любителски риболов и спортно-туристически услуги, посочват още от предприятието.
Собствеността на двата язовира е била прехвърлена преди повече от година от община Сливен на държавата, за да поеме да тяхното стопанисване и поддръжка.

След проверките министър Кирил Петков заяви, че в бъдеще ще настоява всеки сключен договор да минава на проверка и одобрение през Комисията за прозрачност и контрол. За него на този етап най-важно е тези завършени язовири да влязат във функцията си и в бъдеще да се работи прозрачно и ефективно.

 

* Язовир „Пазар дере”, землище с.Голец, община Угърчин, област Ловеч

*Язовир”Злати войвода 3 - 92”, землище с.Злати войвода, община Сливен, област Сливен,

*Язовир”Злати войвода 4 – 83”, землище с.Злати войвода, община Сливен, област Сливен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във