Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Пред милиардите от ЕС стоят въглищата и върховенството на закона

Бъдещето на въглищните региони и върховенството на закона са "отворените въпроси" пред милиардите от ЕС, които България очаква да получи по Плана за възстановяване и устойчивост. По тези въпроси политическите сили в парламента трябва да стигнат до консенсус. Това стана ясно от изказване на служебния вицепремиер Атанас Пеканов на кръгла маса, организирана от Move.BG.

В новата версия на българския план, разработена от служебното правителство на ген. Стефан Янев, са направени изчисления, че заложените 12.6 млрд. лв. за България ще задвижат допълнително поне 8 млрд. лв. частни инвестиции. Това е общият импулс, който ще дойде към икономиката ни в следващите 6 години по този механизъм, обяви Атанас Пеканов и добави, че за кръговата икономика, биоразнообразието и ВЕИ са заложени повече средства в последния вариант на Националния план . 

"ЕК заложи като приоритет в частта устойчивост да се търси зеления преход и дигиталната трансформация, които да ни подготвят за преодоляване на рисковете. Тъй като политическата класа дълго време в България не е говорила за нуждата от зелен преход, той сега идва прекалено бързо за голяма част от хората, изглежда наложен от някъде и това обуславя страхове от социално-икономически рискове", посочи вицепремиерът.

В новата версия на плана седем пъти е увеличен бюджетът за програма за финансиране на ВЕИ на покриви на жилищни сгради. Заложени са мерки за подпомагане на либерализация на пазара на енергия и стимулиране използване на ВЕИ и на дребно.

В плана е засилена и частта за кръгова икономика, която не е била добре застъпена досега. Заложени са 117 млн. лева. 

Увеличени са средствата и за сферата на биоразнообразието. Важна реформа, заложена в плана, е свързана с развитието на иновативните компании в страната. Предвиждат се промени в търговския закон в тази сфера, каза Пеканов.

Той припомни, че всеки един от проектите в плана трябва предварително да е защитен пред ЕК, че не уврежда околната среда. С това е свързано и отпадането на проекта за напоителни системи - той не отговаря на изискванията на ЕК за околната среда, обясни министърът.

Други две важни реформи в плана са създаването на Комисия за енергийно бъдеще на страната и на Съвет за икономически анализи, които да изготвят сценарии, на база на които да се взимат дългосрочните решения.

Междувременно Съветът на ЕС съобщи, че ще одобри плановете за икономическо възстановяване на Хърватия, Кипър, Литва и Словения. С това досега одобрените планове стават 16 и този брой не се очаква да се промени до есента. 

Засега само Нидерландия и България не са внесли окончателни планове за възстановяване на икономиката. Комисията продължава преговорите с Унгария и Полша, в чиито планове е поискала да бъдат нанесени промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във