Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Празни глави за празни аудитории

Навремето имаше един популярен анекдот: че и магаре да вържеш в двора на български университет - ще вземе диплома. Е, дойде време “магаретата” наистина да се настанят удобно на университетските скамейки, а ректорите да ги обгрижват, само и само да изкласят до края, за да им вземат парите. Заради количествените особености на съвременното ни висше образование, в което държавата плаща на бройка приет студент, горките университетски управи се чудят как да попълнят свободните си позиции, за да вържат бюджета.

Сега около 270 000 студенти се готвят да станат висшисти под крилото на 51 университета и колежа у нас. Но докато преди около десетилетие един кандидат-юрист се бореше с 10 конкуренти за едно място в юридически ВУЗ, а един бъдещ филолог трябваше да изпревари с оценката си 4-5 души, сега влиза през парадния вход дори без да има нищо в главата.

Току-що завършилата лятна кандидатстудентска кампания остави полупразни редица университети. То няма и как да е другояче, при положение че при 50 000 явили се на матури и дипломирали се в заведенията от средното образование се отпускат 70 000 бройки държавна поръчка за първокурсници. Като извадим от това число няколко хиляди “умни и красиви”, които ще търсят реализация в реномираните западни и американски университети, става ясно, че ще ни трябва факир, за да бъдат напълнени аудиториите.

В този момент вузовете измислиха “бонус” кампаниите за прием по документи, след като приключат и без това доста леките приемни изпити. Последният им резерв са около 5000 двойкаджии, скъсани на последните матури. Наесен те със сигурност ще получат по някоя “тройка по милост”. И с тази диплома, с която до неотдавна нямаше да бъдат допуснати дори да прекрачат входната врата на ВУЗ, преспокойно ще се запишат за “висшисти”.

Като цяло закъсали за първокурсници са дори най-реномираните ни университети. Дори в Софийския университет “Св. Климент Охридски” останаха към 40 свободни места от обявените 4512 за бакалаври след окончателното трето класиране. А интересът към традиционни хуманитарни специалности като педагогика и българска филология прогресивно пада. Въпреки че държавата уж щеше да ги стимулира като приоритетни.

Все пак Алма матер се държи над повърхността благодарение на технологичното си образование и чуждоезичните филологии. Най-търсени там са специалностите “психология”, “европеистика с английски език”, “английска филология”, “скандинавистика”, “китаистика”, “японистика”, “кореистика”, “компютърни науки”, “софтуерно инженерство” и “медицина”.

В престижния икономически УНСС също се появиха 193 незаети места след трето класиране. Такова нещо много рядко се вижда там.

Дори “аристократичният” Университет по архитектура, строителство и геодезия не успя да събере пълен "щат" нови студенти на редовните си класирания, и с изключение на специалността “архитектура” ще приема документи за всички останали специалности през първата десетдневка на септември.

По традиция по-тежките за "изкарване" Химико-технологичен и металургичен университет, и Лесотехническият университет също ще търсят още нови попълнения. Минно-геоложкият университет вече обяви допълнителен прием по документи.

Интересното е, че за съвременни и много добре платени инженерни специалности също няма достатъчно желаещи, което не говори добре за средния коефициент на интелигентност на кандидат-студентите. До средата на месец септември столичният Техническия университет ще събира кандидати да учат електротехника, топлоенергетика, машиностроене, инженерна логистика и инженерна физика.

Под тепетата висшите училища също не са цъфнали и вързали. Пловдивският университет търси младежи и девойки за общо 68 специалности, местният Аграрен университет се надява на нови попълнения.

В останалите градове обаче нещата са още по-зле. В Шуменския университет свободните места за бакалаври след трето класиране са около една трета, което значи 400 бройки. Във вуза има 40 специалности, а мениджмънтът му ще признава на закъснелите кандидати резултатите от изпити, положени във всички университети у нас. Или оценките от матурите… В Тракийския университет в Стара Загора след третото класиране незаетите места са около 20% или за 300 кандидати. В Югозападния университет в Благоевград към 10% от местата са незапълнени, а във Великотърновския университет се промотират вакантни позиции за “история”, “теология”, педагогиките, публичната администрация, социалните дейности.

И забъркалата се в няколко управленски скандала Стопанска академия в Свищов е обявила график за допълнителен прием през септември. До това ще прибегнат още Висшето транспортно училище в София, Русенският университет и  специализирани вузове като Националния военен университет, Висшето военноморско училище и Националната музикална академия.

ТПС: Дори реномираните столични вузове не могат да се напълнят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във