Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Правосъдното ведомство спъва е-правителството

Правосъдното министерство забавя изграждането на интегрираната система на електронното правителство, стана ясно от стенограмата от заседанието на кабинета, разпространена в петък (2 септември). Там премиерът Бойко Борисов информирал министрите, че е поканил на посещение в страната делегация от Естония, водена от министър-председателя на балтийската република Ансип Андрус, която да представи модела на тамошното електронно правителство.
Говорил съм с него (бел. ред. - с Ансип Андрус) какво могат да ни дадат безплатно и ще настоявам, ако може да ни даде и експерти, за да можем да го внедрим много бързо. Естония е държава от нашата черга, а много бързо въведоха електронно правителство, което работи перфектно, казал още Борисов.
Започнал дебат по темата, в който министърът на вътрешните работи Николай Младенов отбелязва, че има сериозен напредък по този въпрос в България - министерствата на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството работят вече почти изцяло електронизирано, а Министерството на външните работи още преди края на септември щяло да се включи в интегрираната система.
Далеч по-прагматичен обаче е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който всъщност пряко отговаря за електронното правителство.
Господин премиер, искам да кажа две думи. Чудесно е, че всички колеги казват докъде и какво е постигнато, но трябва да е ясно, че говорим за приложенията на електронното правителство и на електронната интегрирана система. Тук е моментът да призова всички - нека да оказват максимално съдействие на нашите специалисти, тъй като, за да бъде изградена тази интегрирана система, за да може ние да комуникираме по електронен път, разбира се, е необходим достъп до всяка точка. Конкретно визирам в случая колегите от Министерството на правосъдието, където имаме известно неразбиране на ситуацията. Концептуално имаме различия. Ние считаме, че бързо и ефективно въвеждането на интегрираната система би могло да се извърши от външни компании изпълнители, които са специализирани в тази дейност. Колегите от Министерството на правосъдието считат, че тези системи трябва да бъдат изградени от вътрешни хора. Но ние нямаме нито време, нито имаме такъв капацитет, недоволен е министър Московски.
Присъстващият на заседанието представител на Министерството на правосъдието - заместник-министър Даниела Машева, признава, че ведомството не разполага с достатъчно собствени специалисти, за да се справи с тази задача.
Ту премиерът се е поизнервил: След като нямате, тогава възлагайте на външни. В момента ние си обясняваме един на друг, че бялото е бяло, а черното е черно. Нима на министрите трябва да обясняваме, че електронното правителство ще улеснява гражданите. Московски, само искам да ми кажеш, ако някъде някой нещо не прави поради ведомствена ревност. Министър ще си отиде мигновено, гарантирам ви. В XXI век да обясняваме, че електронното правителство е хубаво! Дето се вика, МВР вече се отвори, приключва темата премиерът Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във