Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Правосъдният министър плаче за оставка

Правосъдната министърка Диана Ковачева беше хваната в крачка при опит да прокара на последното заседание на Министерския съвет решение да бъде купена от частник сграда за нуждите на Петричкия районен съд на стойност 1 700 000 лв., при положение че за това е предложен държавен имот. Внесената от Ковачева точка беше оттеглена от премиера Бойко Борисов, най-вече заради бързата реакция на заместник-министъра на финансите Владислав Горанов.


В мотивите си тя описва проблема със сегашната сграда на съда в Петрич като тежък, което е вярно. Сградата не отговаря на изискванията на ХЕИ и пожарната, а съдиите нямат достатъчно помещения за работа. За да звучи по-аргументирано, Ковачева заявява, че има одобрението на Висшия съдебен съвет (ВСС). Накрая заявила ентусиазирано: Решаваме този проблем, който наистина стои от години, и нещата там ще са о кей!


Парите трябва да дойдат обаче не от съдебния бюджет, а от централния. При това изобщо не е необходимо да се харчат държавни средства, защото държавата разполага със сграда, която е готова да даде за нуждите на петричкия съд. А за капак това е провалено само преди година от... самата Ковачева. Според Владислав Горанов историята е следната: В края на 2011 г. по настояване на председателя на районния съд в Петрич НАП изготвя предложение за предоставяне на недвижим имот, придобит от държавата в производство по несъстоятелност на Бизнесбанк АД. Министерството на финансите изпраща пакета от документи на министъра на правосъдието за предварително съгласуване с оглед да бъдат задоволени безплатно потребностите на съдебната власт в гр. Петрич с имот, намиращ се на ул. България №20. С писмо от 27 февруари 2012 г. обаче Ковачева заявява, че не е налице необходимост от предоставяне право на управление върху такъв имот.


На днешното заседание се предлага милион и седемстотин хиляди да се дадат за частен имот, при положение, че в края на 2011 г. Министерството на финансите е предложило сграда, собственост на българската държава в резултат на производство по несъстоятелност на Бизнесбанк АД, да се даде на същия съд. Безплатно, защото тя си е на държавата, заявява Горанов. Премиерът Бойко Борисов се усеща и пита къде е тази сграда сега, на което Горанов отговаря, че си е там и се намира на адрес ул. България № 20.Следва безподобно твърдение отстрана на Ковачева:Аз нямам такава информация.


Тя би трябвало обаче отлично да знае, че съдебната сграда в Петрич е най-лошата в системата, тъй като това е постоянна тема на ВСС в последните години. Шокиращото твърдение предизвиква Владислав Горанов да опресни паметта на правосъдната министърка: Вашето писмо е №1200-120/11 от 27 февруари 2012 г. Подписано от Вас, госпожо Ковачева!


В крайна сметка Борисов, явно стъписан от гафа, оттегля скандалната точка от дневния ред и нарежда на Ковачева да заминава още днес за три дни в Петрич. На Владислав Горанов пък е заръчано да се свърже с местните шефове на НАП. Указанията на премиера са да се отиде на място с ключовете, сградата да се разгледа, и ако е добра да се предостави за нуждите на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във