Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството зацикли с Националния план за възстановяване и устойчивост

Коалиция “За зелен рестарт”, част от която е и международната природозащитна организация WWF, изпрати отворено писмо до българското правителство, съобщиха от организацията. В него еколозите настояват то да поеме ясен ангажимент и да преработи Националния план за възстановяване и устойчивост след пандемията с Covid-19.

България има възможност да се възползва от около 12 милиарда евро допълнителни средства по инструмента за възстановяване “Следващо поколение ЕС”, което е исторически шанс за реформи в страната ни. Експертите от Коалицията вярват, че с тези средства ще може да се реализира дълго отлаганата зелена и дигитална трансформация у нас, така че да се създаде една модерна и конкурентоспособна икономика с грижа за здравето на хората и природата“, напомнят от организацията.

Средствата по механизма “Следващо поколение ЕС” не са гарантирани. Те ще бъдат отпускани на принципа “пари срещу реформи”, като основен фокус ще бъде именно зелената и дигитална трансформация на икономиката, уточняват още еколозите. Липсата на визия за структурни реформи, както и липсата на холистичен подход са сред най-слабите страни на представения от правителството план. Освен това близо два месеца след края на общественото обсъждане на Плана не е ясно каква ще бъде съдбата на десетките предложения и стотиците мерки, получени като обратна връзка в процеса, алармират от Коалиция “За зелен рестарт”.

И уточняват, че работата на организацията е започнала далеч преди представянето на Плана. Тук е моментът да напомним, че още през юли миналата година Коалицията събра над 50 водещи експерти, които предложиха повече от 130 конкретни идеи за зелено възстановяване на българската икономика. Когато в края на септември миналата година вицепремиерът Томислав Дончев представи правителствения План за възстановяване и развитие, свързан с развитието на различни аспекти от българската икономика през следващите годинина, представители на различни  неправителствени организации изложиха своите идеи във връзка с перспективите за развитие и направиха предложения как страната да се възползва максимално от средствата от общия бюджет на Европейския съюз за справяне с кризата, който беше на обща на стойност 750 млрд. евро.

Тогава 10 ключови специалисти препоръчаха над 30 идеи за неговото подобряване, но и до този момент обратната връзка липсва.

Срокът за одобрение на националните планове за възстановяване и устойчивост наближава, а отговор от страна на правителството все още няма“, напомнят от Коалиция “За зелен рестарт”.

Това е и причината от организацията да изпратат отворено писмо, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и вицепремиера Томислав Дончев. В него са селектирани пет от всичките 160 предложения, направени по време и след обществените консултации. Те засягат следните приоритетни сфери: иновации и стартъп развитие, климат, енергия, кръгова икономика биоразнообразие и земеделие.

Коалиция  “За зелен рестарт” призовава правителството да признае нуждата от подобряване на Плана и да намери необходимия баланс след експертен анализ и консултация със заинтересованите страни.

Задачата не е сложна, а изисква политическа воля, дългосрочен поглед и ясно поемане на конкретни ангажименти. Коалиция “За зелен рестарт” е на линия да окаже съдействие, както и до този момент“, заявяват от организацията.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във