Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството връща имоти на "Пирогов"

"Отстраняваме една несправедливост, която е била допусната в миналото, ощетила е болница „Пирогов“ и до днес причинява затруднения на пациентите от лечебното заведение." Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешното извънредно правителствено заседание. Борисов изтъкна решението на кабинета от сряда, съгласно което беше променен статутът на имоти от публична в частна държавна собственост и бяха внесени като непарична вноска в капитала на „УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" ЕАД.

Директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов напомни, че през 1997 година при обособяването на „Пирогов“ като търговско дружество част от имотите , прилежащи към болницата не са й били прехвърлени. "Това беше проблем през цялото време. Благодаря за целесъобразното и справедливо решение“, каза проф. Балтов.

Директорът на „Пирогов“ изтъкна, че имотите ще бъдат използвани за довършване на модернизацията на лечебното заведение. „Може да бъде направено по-мащабно разпределение на площта с цел още по-добрата организация на медицинските грижи“, добави още проф. Балтов. Ще има възможност също болницата да изгради външна аварийна противопожарна стълба и съоръжение за достъпна среда на хора с увреждания към евакуационната стълба.

По време на заседанието премиерът отчете и фактът, че Обзор вече е отделна община. "Съобразихме се с това, което гражданите на Обзор пожелаха – да бъде отделена тяхната община", подчерта Бойко Борисов. Кметът на община Обзор Христо Янев благодари на Министерския съвет за бързото приемане на решението за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър, област Бургас, и създаване на нова община с административен център град Обзор, област Бургас, вследствие на проведен референдум.

"Това е исторически момент за Обзор и за нашата държава, защото от 20 години това е първият проведен референдум за създаването на нова община. Това е едно държавническо мислене на кабинета и на областния управител, които се съобразиха с желанието на хората да се отделят от най-богата община в България“, каза градоначалникът на Обзор Христо Янев. Той изказа своята благодарност към правителството за проведения референдум и изрази готовност да се справи с новите предизвикателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във