Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството смени шефа на Държавния резерв

Правителството освободи Станимир Пеев от поста председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и определи длъжността да изпълнява Николай Василев. Това съобщи правителствената пресслужба, без да посочва мотивите за тази смяна. Решението на Министерския съвет е взето неприсъствено.

Николай Василев е дългогодишен служител в системата на МВР, включително в периода от март 2015 г. до февруари 2020 г. е началник на Пето районно управление при Столична дирекция на вътрешните работи.

За последно името на отстранения Станимир Пеев бе замесено в противоречия през 2018 година. Тогава "Офнюз" съобщи, че Агенцията по заетостта е сключила договор за невъоръжена охрана за 3 187 944 лв. с ДДС с "Мултифорс А.С" ЕООД. Управител на фирмата е Магдалена Пеева - съпруга на Станимир Пеев. Тогава се разбра, че фирмата "Мултифорс" през годините фирмата е получила над 27 млн. лв. обществени пари. Тя е сключвала договори за охранителни услуги с Министерството на земеделието и храните, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната, Министерството на икономиката, НЕК, Софийската областна администрация, "Топлофикация София", Националния военноисторически музей, УНСС, и "Булгартрансгаз".

За първи път Пеев оглавява ведомството през 2009 г., а преди това е бил кмет на район "Панчарево" в Столична община. През май 2013 г. той бе отстранен по време на правителството на Пламен Орешарски, но след това отново назначен за председател на агенцията през ноември 2014 г. с идването на втория кабинет на Бойко Борисов. Станимир Пеев е син на Димитър Пеев, който пък дълги години е преподавател в Академията на МВР в Симеоново.

В резерва се съхраняват задължителните запаси на държавата от горива, изисквани от Европейския съюз, химикали, основни храни, цветни метали, резервни части, дървен материал и хартия, лекарства и друго медицинско оборудване и апаратури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във