Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Правителството сложи “юзди” на продажбите на АДИС

Правителството одобри промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол на редовното си заседание през седмицата. Чрез тях в забранителния списък за приватизация се включват и обособени части (резиденции и офиси на посолства) от “Агенция дипломатически имоти в страната” ЕООД.

Проектът беше подготвен донякъде и във връзка с разразилия се скандал около продажбата на дипломатическия клуб в Бояна, за който в. “БАНКЕРЪ” писа. Освен това евентуална бъдеща продажба на обособени части от АДИС ще затрудни дружеството при изпълнение на дейността му. Включително и произтичаща от поети международноправни задължения на България по Виенските конвенции за дипломатическите и за консулските отношения. Така кабинетът  мотивира решението си.

Казусът изникна, след като се разбра, че включването на цялото дружество в забранителния списък за приватизация на практика не забранява да се продават негови обособени части.

Такава обособена част се оказа т.нар. Дипломатически клуб, който беше "напазаруван" за 8.5 млн. лв. от старозагорската фирма “Ексклузив уеб дизайн”, регистрирана с 3 лв. капитал, собственост на трима младежи.

Депутати от Реформаторския блок пък веднага официално поставиха въпроса  как  е възможно да се продават имоти, които са в активите на забранени за приватизация дружества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във