Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството ще преговаря с американски компании за новия блок на АЕЦ "Козлодуй"

"Страната ни няма как да се откаже от строителството на АЕЦ "Белене". Една от причините за това е, че централите на въглища трябва да отпаднат и да бъдат заменени с варианти, които са беземисионни. Проектът продължава изпълнението си по решение на българския парламент". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че страната ни е положила големи усилия по сделката.

"Успяхме да накараме "Росатом" да се откажат от големите лихви. Подписахме и споразумение с тях, с което те се отказват да предявят претенции към държавата. Реакторите се намират на площадката и оборудването се съхранява при най-добрите условия. Надявам се скоро да имаме яснота какво ще се случи с тях”, каза Петкова пред Нова телевизия.

Тя коментира и предвиденото изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", а от думите ѝ стана ясно, че страната ни ще развива и двата ядрени проекта -  АЕЦ "Белене", и АЕЦ "Козлодуй".

"Към този момент не би могло да се каже колко би струвало изграждането на седми блок на централата. Това тепърва ще се изчислява, като към момента няма да се коментира строежът, а се правят проучвания за това какви са възможностите и какъв да бъде проектът", обясни енергийният министър. 

Днес правителството ще вземе решение за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", което предвижда мандат за Българския енергиен холдинг да влезе в контакт с компании от САЩ, които развиват ядрени технологии, за да се установи колко би струвало строителството на нов енергоблок. Срокът на проучването е краят на януари 2021 г., обяви Петкова.

Министърът подчерта, че целият процес, свързан с изграждане на нови ядрени мощности, изисква много дълъг период от време. А основна цел на България е диверсифициране на енергийните ресурси. "Насочваме се към САЩ, за да видим кои са последните технологии, по които те работят",  уточни министърката. 

"С нашите партньори от САЩ винаги сме имали откровен диалог. Имаме много добри резултати в последните 6 години. Те са в посока на диверсификация на газа и свежо ядрено гориво. Изграждаме интерконектора Гърция-България, който ще продължи да ни дава газ. Ние ясно сме заявили нашата позиция пред тях", каза още тя.

Петкова не е съгласна с Франсис Фанън, помощник-държавен секретар на САЩ по въпросите на енергийните ресурси, който заяви, че за Вашингтон няма разлика между "Балкански поток" и "Турски поток". Според българския енергиен министър обаче двата проекта нямат абсолютно нищо общо, тъй като газопроводът, който минава през България, е изцяло собственост на "Булгартрансгаз". 

На въпрос защо българските общини до преминаващия "Балкански поток" не се газифицират, тя отговори, че това може да се случи във всеки един момент, но общините не проявили инвестиционен интерес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във