Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството ще представи мобилно приложение за карантината

Правителството е готово да представи приложение за мобилни устройства, с което де се проследява пътят на носителите на коронавирус, заяви ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски. Посредством геолокация, апликацията ще засича контактните лица от първа степен, както и евентуалното движение на вече карантинираните лица.

Преди дни стана ясно, че израелската държавна фирма RAFAEL е предоставила своята разработка, която действа в Израел. Апликацията „Hamagen“ ("Щит") проследява местонахождението на потребителя и след това го сравнява с известни движения на диагностицираните с COVID-19, за да провери дали пътеките са се пресичали през предходните 14 дни.

Ако приложението намери съвпадение, че потребителят е бил в една и съща зона по едно и също време, собственикът на смартфона се свързва с уебсайта на Министерството на здравеопазването за информация какво да прави по-нататък и как да се регистрира като влезе в самокарантина. 

Подобна система за първи път бе приложена в Сингапур, такава работи в Южна Корея, а от няколко дни в Полша използват приложение „Kwarantanna Domowa“ (домашна карантина). В Полша, например, карантинираните трябва да си направят селфи и да го изпращат при поискване, а системата разпознава кой е на снимката и кога е направена тя. 

Германия се надява до седмици също да въведе приложение за смартфони, което да помага за проследяване на заразата от коронавирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във