Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството ще предложи началникът на НСО да бъде освободен

Президентът Румен Радев и началникът на НСО ген. Емил Тонев

На оперативно заседание на Министерския съвет е взето единодушното решение целият кабинет да отправи предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев. Това съобщи пред журналисти в Министерския съвет Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера.

Мотивите за това предложение се основават на действията на Тонев във връзка с няколко обстоятелства. На първо място Бориславова посочи видеоматериали от служебните и официалните входове на Министерския съвет. Предаването на видеоматериалите се извършва при нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на Министерския съвет. "Както знаете в сградата на Министерския съвет се намира контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления директно до Европейската прокуратура. Съответно тук има защитени свидетели, които се намират на територията на Министерския съвет, искат да предоставят информация и да подадат сигнал и с предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността на личността на подателите на сигналите и се застрашават техните права", каза началникът на кабинета на премиера. Министерският съвет счита това за абсолютно недопустимо по начина, по който тези материали са предоставени.

"В допълнение по официална информация, предоставена и на президента на република България, съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на Националната служба за охрана", посочи още Лена Бориславова. И добави, че на оперативното заседание е обсъдено и разминаването в поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне с гриф „Спешно“ на видеоматериалите от служебните входове на Министерския съвет, когато е ясно, че тази сграда вече е контактна точка за Европейската прокуратура, съпоставено със забавеното или липсващо оказване на съдействие по време на протестите през миналото лято. "Беше изключително ценно и важно да бъдат предоставени именно тези видеозаписи от именно тези служебни и официални входове на Министерския съвет на разследващите органи, за да могат да бъдат проведени пълни разследвания на насилието, което е извършено спрямо граждани по време на тяхното мирно право на протест", обясни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във