Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството ще отпусне 600 000 лева за Рилския манастир

Правителството ще отпусне 600 000 лева за Рилския манастир. Това обяви Бойко Борисов, който посети Рилската света обител, след като стана ясно, че има недостиг на средства за манастира заради нарасналите разходи на Светия Синод.

Борисов пое ангажимент пред Адрианополския епископ Евлогий още утре в рамките на заседанието на Министерския съвет да бъдат отпуснати допълнително средства, извън предвидената от държавата издръжка за настоящата година на Българската православна църква в размер на общо 26 млн. лв., от които вече са преведени 12 млн. лв.  С новите над половин милион лева ще може да продължи реставрацията и реконструкцията на Рилския манастир. 

Премиерът пое ангажимент правителството да окаже финансова подкрепа и за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води на манастира. Премиерът напомни, че наскоро бе ремонтиран и пътя до Рилския манастир.

 “Преди две-три години беше целият в дупки, но го оправихме и сега е фантастичен", заяви Борисов и добави, че правителството ще окаже подкрепа на още няколко манастира, както и на Пловдивската Света Митрополия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във