Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството ще открие процедура за възлагане на концесия за няколко морски плажа

Редовното правителствено заседание ще се проведе, както обикновено от 10 часа, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В предварителния дневен ред са включени  13 точки.

Министрите ще обсъдят проект на решение за одобряване на позицията и състава на официалната българска делегация за участие в 17-а сесия на Българо-китайската смесена комисия за икономическо сътрудничество, която ще се проведе на 16 и 17 януари в Пекин. Документът е внесен от министъра на икономиката.

Сесиите на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество са важен механизъм за развитие на търговско-икономическите връзки между двете страни, отбелязват от Министерството на икономиката. Последната, 16-а сесия на Смесената комисия, се проведе в София на 26 септември 2016 година.

Китай е един от важните търговски партньори на България. През 2011 г. стокообменът между двете страни прескочи един милиард долара, а през 2017-а - и два милиарда и продължава да расте. Но търговското салдо е отрицателно за нашата страна.

През периода януари-юли 2019 г. са изтъргувани стоки за 1.46 млрд. щ.д (увеличение от 7.1% спрямо същия период на 2018 г.), от които български износ е в размер на 488.3 млн. щ.д. (+6.5%), а вносът от Китай 977.2 млн. щ.д. (+7.4%).

Има потенциал и интерес за разширяване на българския износ за Китай със селскостопански продукти и храни, вино, минерална вода, етерични масла и козметични продукти от тях, както и високотехнологични продукти с висока добавена стойност (продукти на химическата и фармацевтичната промишленост, продукти на електрониката, машини и части за машини, и др.).

В сътрудничеството си с Китай българското правителство се стреми към привличане на сериозни китайски инвестиции в сектори, в които страната ни има традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката - машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост.
В дневния ред е и точката за обсъждане на проект на решение за откриване на процедура за възлагане на концесия за морски плаж "Равда-Централен", Община Несебър, Област Бургас, който е внесен от министъра на туризма.

Правителството ще разгледа и проект на решение за откриване на процедура за възлагане на концесия за морски плаж "Черноморец-ЮГ", Община Созопол, Област Бургас, внесен от министъра на туризма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във