Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството ще налее още 1.4 млрд. лв. за 90 км от магирастрала "Хемус"

Министерският съвет пое ангажимент за осигуряване на 1.38 млрд. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждането на последните 88,9 км от АМ „Хемус“. Това е участъкът между 222-ри и 310-ти километър - след връзката с пътя Русе - Велико Търново до строящия се в момента участък Белокопитово - Буховци. За целта се увеличава размерът на ангажиментите за разходи, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да поеме през 2019 г. С това се цели планиране на завършването на автомагистралата от София до Варна, съобщиха от регионалното ведомство. 

Средствата ще бъдат предназначени за изготвянето на технически проекти и изпълнение на строително-монтажните работи в отсечката в периода до 2022 г. От тях 483 млн. лв. се отпускат по бюджета на МРРБ за 2019 г. за предстоящи плащания.

През миналата година правителството предостави 1.3 млрд. лв. за строителството на 134 км в отсечката от Боаза до връзката с пътя Русе - Велико Търново. Цялостното доизграждане на АМ „Хемус“ е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна.

С поетите като ангажимент от страна на правителството ще се изгражда отсечката от 222-ри до 310-ти км. Обособени са три участъка по нея. За изграждането на трите участъка се подготвя процедура за сключване на договор по чл. 14, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки, приложими за публичните възложители, какъвто е Агенция „Пътна инфраструктура“ с държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД. МРРБ е едноличен собственик на 100% от капитала на „Автомагистрали“ ЕАД и правата на държавата в дружеството се упражняват от министъра на регионалното развитие и благоустройството, поясняват от ведомството.

По същия начин държавното дружество получава 474.65 млн. лв. (без ДДС) за укрепване на 74 свлачища и срутища от републиканската пътна мрежа. Така бяха разпределени и парите за "Хемус" преди година. 

Още тогава критиците на кабинета повдигнаха въпроса дали компанията има необходимия ресурс за завършването на дейностите. Строителният министър Петя Аврамова отчете, че "Автомагистрали" ЕАД разполага с 25 камиона и 20 тежки машини, 9 пътнически автомобила, 58 лекотоварни, а тези до 3.5 тона са 17 броя. Дружеството има и 107 специализирани возила. Така и не бе обяснено дали всъщност строителството не се извършва от подизпълнители. 

Тъй или иначе, "Автомагистрали" са подписали тригодишни рамкови споразумения с "ПСТ груп", "Пътища и мостове", "Галчев инженеринг", "Инжстройинженеринг" "Геострой", "ГБС-Инфраструктурно строителство", "Грома холд" (предишно име "Агромах") и "Инфрастроежи". С всяка от тези фирми са подписани три типа договори - рамков контракт "за изпълнение на различни видове дейности", договор за наем на техника и договор за доставка на строителни материали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във