Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРАВИТЕЛСТВОТО СЕ ПРЕПЪВА В ИНФЛАЦИЯТА

Икономиката на България ще расте с по-бавни темпове от прогнозираните от кабинета. На това мнение са експертите от анализаторското звено на Иконъмист интелиджънс юнит. Според техните анализи до края на годината ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната ще достигне 4.6%, а в края на 2007 г. - 4.5 процента. Прогнозата на анализаторската група беше представена на срещата на високо равнище в Атина. Форумът Гърция, България и Румъния: бизнес и инвестиции - укрепване на отношенията на прага на ЕС е организиран от Икономист.
По-високата инфлация, заради скока на цените на петрола и петролните продукти в световен мащаб, е основния виновник за забавянето на ръста на икономиката, твърдят от Иконъмист интелиджънс юнит. В края на тази година тя ще достигне 6.8 на сто, но през 2007 г. ще бъде сравнително по-ниска - около 4.3 на сто. Очакванията са, че средните доходи на българите ще достигнат 40 на сто от средноевропейските в края на следващата година, като в момента този показател е под 30 на сто.
Под въпрос е и оцеляването на Валутния борд в страната, както и възможността на България да влезе в еврозоната през 2010 г., твърдят експертите. Причината е растящият дефицит по текущата сметка на платежния баланс. Както и обстоятелството, че фиксираният курс евро/лев се отдалечава от реалния. През 2006 -та българската валута ще поскъпне с 6.2%, а през 2007 г. - с 3.7 процента. Това е резултат от слабостта на еврото през миналата годината и перспективата за обезценка на щатския долар за периода 2006-2007 година.
В политическата част на доклада си Иконъмист интелиджънс юнит предрича рискове за оцеляването на кабинета на управляващата тройна коалиция БСП-НДСВ-ДПС. Предсрочни парламентарни избори в страната са идеална възможност за популярния независим кмет на София Бойко Борисов да сбъдне дългоочакваните си намерения за влизане в националната политика чрез създаденото от него ГЕРБ.
На форума в Атина финансовият министър Пламен Орешарски препотвърди прогнозата на правителството, че икономическият ръст ще бъде 5.3% в края на 2006 г., 5.8% - през 2007 г., и 6.2% - през 2008 година. Българските финансисти са на мнение, че инфлацията в България ще достигне 7.7 на сто тази година, но през следващите години ще намалява, като през 2007-ма се очаква да бъде 4.4%, а през 2008 г. - 2.8 на сто.
Министър-председателят Сергей Станишев също постави под въпрос прогнозите на Иконъмист интелиджънс юнит. Един преглед на съдържанието на доклада на международните експерти през последните години би показал, че не всичките им констатации се сбъдват, коментира българският премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във