Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството подготвя цялостен пакет срещу инфлацията

До една-две седмици правителството ще подготви цялостен пакет срещу инфлацията. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който се включи в работната дискусия на кръглата маса "Акселерейт грийн" (Accelerate Green), организирана в София от Българската фондова борса.

Вицепремиерът съобщи, че в понеделник вечерта управляващата коалиция е провела много конструктивна дискусия. Предстои да бъде обсъден ефектът от всички предложения, няма да се работи на парче, увери той. От ПП предлагат на коалиционните си партньори отпадане на ДДС за хляба. Идеята включва и намаляване на ставката и за плодове и зеленчуци, произведени в България, както и да се намали ДДС на електроенергията. Изчакват се разчети на финансовото министерство, а целият пакет от икономически мерки на коалицията трябва да е готов преди актуализацията на бюджета.

"По принцип съм срещу диференцирането на ДДС. Едната причина са споровете "едни стоки срещу други стоки", а другата е - видяхме при ресторантьорите, че това не стига до крайния потребител", отбеляза Василев.

"България е взела мерки срещу инфлацията, ние имаме най-евтиния бензин по бензиноколонките, а хората плащат електроенергията на цени от първи юли миналата година. Помощ има и за потребителите на природен газ", каза Василев. В момента предизвикателство е поскъпването на храните, а в бъдеще ще е високата цена на металите.

Фискалният резерв вчера беше 8,2 милиарда лева, отчете финансовият министър в отговор на въпрос. Имаше известен спад, защото се плати емисия дълг в размер на 2,7 млрд. лева, но нивото на резерва се вдигна с данъчните постъпления. Резервът е като нормална банкова сметка, парите в него се увеличават или намалят според плащанията и постъпленията, обясни той.

Василев се обяви против промяната на плоския данък и увеличаването на планирания външен дълг, каквито идеи има напоследък. Запитан дали минималната работна заплата трябва да се увеличи, той отвърна, че това е тема на широка дискусия.

Битовите потребители ще излязат на свободния пазар на електроенергия, но те ще могат да купуват енергия от краен доставчик, който ще сключва дългосрочни договори с производителите на ток и ще играе роля, подобна на тази на КЕВР, отбеляза вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във