Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството плаща 81 млн лв. за довършване на 16.3 км от автомагистрала „Хемус“

Вече се полага асфалт върху участък от трасето на автомагистрала "Хемус" край Търговище. Областният управител Митко Стайков провери строителството в участъка между п.в. "Буховци" и п.в. "Белокопитово".

Правителството задели 94 366 962 лв. за изграждането на участъка между Буховци и Белокопитово от АМ „Хемус“ и за предстоящото стартиране на строителните работи на северния обходен път на Бургас, съобщават от пресцентъра на кабинета.

С осигурените 81 421 062 лв. ще се извършат разплащания на извършващите се в момента строително-монтажни работи на 16.3 км от автомагистрала „Хемус“ - в участъка между Буховци и Белокопитово, на територията на областите Шумен и Търговище. Завършването на отсечката по договор е 2021 г., но в случай че не възникнат допълнителни затруднения, е възможно строителството да приключи и по-рано от предвиденото.

На територията на област Търговище ще бъдат изградени общо 11.4 км от АМ "Хемус". В участъка са предвидени седем големи мостови съоръжения и един пътен възел при село Буховци. Пътен възел "Буховци" и пет от съоръженията се изпълняват от специализираната в пътното строителство фирма "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД - Търговище, а останалите две се изграждат от "Автомагистрали-Черно море" АД - Шумен.

В етап 3 - от п.в. "Поликраище" до п.в. "Белокопитово" - 105.32 км, тук са обединени лотове 7, 8, 9 и 10. На 11 декември миналата година Министерският съвет пое ангажимент за осигуряване на 1.38 млрд. лева за изграждането на последните 88.9 километра от автомагистрала "Хемус". С парите ще се плати изготвянето на технически проекти и изпълнение на строително-монтажните работи в отсечката в периода до 2022 година.

Така строителните работи се извършват и от двете страни -  и откъм София и откъм Варна, за да се завърши магистралата по.бързо.

Останалите 12 945 900 лв. ще бъдат за авансови и междинни плащания при предстоящото стартиране на строителните работи и строителния надзор на северния обходен път на град Бургас. С изграждането на 4.7-километровото трасе транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София – Бургас и автомагистрала „Тракия“, ще се изнесе извън центъра на Бургас.

По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в областния град.

Facebook logo
Бъдете с нас и във