Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството отпусна 400 млн. лева за пътя Видин-Ботевград

Кабинетът отпуска 400 млн. лева за строителството на скоростния път от Видин до Ботевград. Така се увеличава максималният обем за разходи към бюджета на регионалното министерство за 2019 г. Решението е във връзка с предстоящото сключване на договори. Това обяви ресорният министър Петя Аврамова на брифинг след правителственото заседание. 

"Това е път с национално значение. Той ще трябва да свърже ГКПП „Оряхово“ с магистралите "Тракия" и "Струма". Това ще помогне за развитието на северозападния регион. С това решение АПИ има възможност да сключва договори и да започне реалното строителство на пътя. За хората от Северозападна България това е дълго чакан път“, обясни Аврамова.

Пътната връзка е важна за устойчивото и балансирано развитие на региона, като се очаква да се подобри пътната безопасност и да се намалят различията между регионите. Пътят ще бъде с магистрален габарит в този участък с две ленти за движение. 

При реализацията на проекта ще се прилага нова схема на плащане. Тя предвижда цялата стойност за изпълнение на строително-монтажните работи по договорите за трите участъка, на които е разделено трасето, да се разплати на изпълнителите след приключване и приемане на строителните дейности. Модернизацията на пътя ще се финансира със 796 749 500 лева през следващите четири години.

Средствата, с които следва да бъде реализиран пътният проект, идват от републиканския бюджет и не е предвидено европейско финансиране. Сред кандидатите веднага се забелязват имената на редовни победители в публични състезания за пътно строителство. Например "ПСТ Груп", "Главболгарстрой", "Грома Холд" (с предишно име "Агромах"), "Трейс" и "Джи Пи Груп". 

Както "Банкер" вече писа строителството на направлението Видин - Ботевград /167 км/ ще започне от едни от най-сложните отсечки Мездра - Ботевград /33 км/ и Видин - Ружинци /54,3 км/, което е повече от половината трасе на скоростния път. За да върви работата по-бързо строителството на пътя между Мездра и Ботевград е разделено на два участъка - лот 1 /19,3 км/ и лот 2 /13,4 км/. За лот 2 има избран изпълнител и предстои подписването на договора. Тръжната комисия по избора на изпълнител на лот 1 продължала работата си и предстои отварянето на ценовите предложения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във