Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството отпуска 144.6 млн. лв. за нови 6 км от Околовръстното шосе в София

Правителството реши на днешното си заседание да осигури пари за изграждането на околовръстното шосе на София от „Младост“ до изхода за магистрала „Тракия“. В продължение на четири години ще са необходими общо до 144 598 366 лева, които ще бъдат осигурени от държавния бюджет и от приходите от тол таксуване за изграждането на 6,08 км от Софийския околовръстен път. Това е участъкът от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Средствата ще се усвояват на база фактически извършени разходи.

Първоначално ще бъдат отпуснати до 13 919 367 лева за дейности, свързани с изпълнението на проекта. Те се предоставят по бюджета на регионалното министерство за 2019 г. 

Целта на инвестицията е изграждане на отсечката между пътен възел „Младост“ и изхода за магистрала „Тракия“ с по три ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, две локални платна и тротоари към тях. Пресичането с по-големите пътни артерии ще става чрез пътните възли „Стар Лозенски път“, „Патриарх Герман“, „Самоковско шосе“ и „Младост“ („ул. 406“). Ще бъдат изградени три пешеходни надлеза и мостови съоръжения на реките Искър и Кална. Предвидена е и реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на елелектрически съоръжения, телекомуникации и др.

В резултат на изграждането на участъка от Софийския околовръстен път от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“ транзитният трафик ще бъде изведен от столицата и ще подобри движението на транспортните потоци по Трансевропейския транспортен коридор № V. Участъкът е от голямо значение, тъй като осъществява връзка между Амагистралите „Струма“ и „Тракия“ и провежда транзитния трафик от магистрала „Калотина – София“ към морските райони и границите с Турция и Гърция.

Аргументът на кабинетът за инвестиция в проекта е, че чрез изграждането на Южната дъга на София ще се подобри безопасността на пътуващите. Също така ще се намали разходът на гориво, което от своя страна ще доведе до намаляване на емисиите на парникови газове, на количеството на отделените фини прахови частици и на нивото на шума. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във