Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството отмени решението си за втори лифт в Банско

Правителството отмени свое решение от 29.12.2017 г.  да действа спешно, ако е налице инвестиционно намерение за построяване на втора кабинкова линия в ски зоната на Банско. 

На 5 декември кабинетът възложи на министъра на околната среда и водите Нено Димов да проведе преговори с фирмата "Юлен” за изменение и допълнение на концесионния договор за ползване на част от защитените територии в националния парк "Пирин" за нуждите на ски зоната в Банско.  На 16 януари Върховният административен съд окончателно отмени промените в Плана за управление в природен парк "Пирин". Един от ключовите моменти е тълкуването на Закона за защитените територии, според който в националните паркове се забранява строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението и подземни комуникации. Това означава, че на територията на националните паркове, включително и на парк "Пирин", може да се ремонтира вече съществуващата инфраструктура, но не и да се строят нови спортни съоръжения като лифтове например.

Преди седмица общинският съветник от Банско Димитър Русев призовава за инициирането на местен референдум за изграждането на втори лифт. Общинарят смята, че решението на ВАС за Пирин всява разделение в обществото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във