Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството оряза бюджетите на БТА, БНР и БНТ

БНР

С постановление на Министерския съвет са намалени средствата за 56 първостепенни разпоредители с бюджет заради мерки, свързани с коронавируса.

Постановлението на правителството за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по бюджета на здравното министерство за 2021 г. за сметка на разходи и/или трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет и субсидии и други текущи трансфери и капиталови трансфери за нефинансови предприятия за 2021 г. е от 29 април 2021 г., съобщават от ведомството.

Сред първостепенните разпоредители с намалени средства са БТА - с 47 700 лева, БНР - с 388 300 лева, и БНТ - с 591 100 лева.

Това е второ намаление на средствата за първостепенни разпоредители с бюджет, което включва и трите медии, пропорционално на получаваните средства от държавата. Предишното беше с постановление от 29 март тази година заради допълнителни разходи на Министерството на здравеопазването, включително закупуване на ремдесивир за лечение на COVID - 19, уточняват от Министерския съвет.

Само преди месец бюджетът на Националното радио беше намален с близо 450 000 лева, отново мотивирано с държавни разходи заради пандемията.

В сряда генералният директор на БНР Андон Балтаков съобщи, че ръководството на Радиото е информирано от Министерския съвет с писмо за ново намаление на  бюджетната субсидия. "Принуден съм да намалявам оперативни разходи на БНР за 40 работни места", написа той. И информира ,че този път ще изпрати искане до парламента да наложи мораториум върху намаляване бюджета на БНР.

Андон Балтаков добави, че за разлика от БНТ, чиято субсидия беше увеличена с 20 милиона лева, Българското национално радио си плаща задълженията, натрупани от предишни ръководства с бюджета, който намалява през месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във