Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОМАЙВА ЧЕРВЕНИТЕ КМЕТОВЕ

Министър-председателят Сергей Станишев и министри от кабинета се срещат на 8 юли на Позитано 20 с кметове, избрани и подкрепени от БСП. Ще присъстват и областни и заместник-областни управители, назначени от квотата на БСП и левицата. Пред местната власт премиерът ще разяснява Стратегията за децентрализация и финансовото състояние на общините.
Междувременно до петък (7 юли) в деловодството на Народното събрание не е постъпвало никакво предложение за промени в конституцията, свързано с автономията на финансирането на общините. Поправката, за която настояват от НДСВ, среща подкрепа от определени депутати от парламентарната група на Коалиция за България, но от ДПС са против нея.
На 6 юли парламентът отложи разглеждането на второ четене на промените в Закона за местното самоуправление и местната власт. Никой от коалиционните партньори не е наясно за кога е отлагането, но то стана, след като Ремзи Осман от ДПС предложи гласуването да се измести във времето. Хората на Ахмед Доган се скараха с депутатите от БСП и НДСВ заради липсата на консенсус по структурата на общинската администрация. Осман обясни, че целта на новите текстове е да се даде право на кмета и общинския съвет сами да определят как да изглеждат службите, защото в момента администрациите били принуждавани да правят изкуствени дирекции.
Минчо Спасов от НДСВ поиска отлагане конкретно на този параграф, но Осман се учуди как при обсъждането на този въпрос в комисията е било постигнато единодушие, а сега изведнъж има възражения. Законът е подписан и от трите партии. В кулоарите Осман обвини колегите си от БСП и от НДСВ, че нарочно протакат приемането му. Според него някои от тях били против въвеждането на таван за заплатите на общинските съветници, както и срещу възможността кметовете да се освобождават след местен референдум.
По-рано между народните избраници от управляващото трио избухна свада и по повод промените в закона за избор на президент и вицепрезидент. Както се очакваше, от ДПС скочиха срещу БСП и НДСВ не само заради въвеждането на интегрална бюлетина и за президентския вот, но и заради прозрачните урни, за които царистите настояват. Промените в изборния закон, които са подписани само от депутати от НДСВ и БСП, бяха приети на първо четене от правната комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във