Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството одобри покупката на американските изтребители F-16 за 2.2 млрд. лева

Кабинетът е дал мандат на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за сключване на договор за покупката на осем изтребителя F-16. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след днешното правителствено заседание. Общата цена на пакета е 1.256 млрд. долара или около 2.2 млрд. лева, както бе оповестено неотдавна от премиера Бойко Борисов. Освен осемте самолета страната ни ще придобие боеприпаси, ракети въздух-въздух и необходимата система за наблюдение и управление. 

От думите на Каракачанов се разбра, че на американския конгрес ще бъде предложено да намали цената с 60 млн. долара. Тази отстъпка обаче ще трябва да премине през гласуване. Идеята е американците да поемат за своя сметка част от разходите за приспособяването на авиобаза "Граф Игнатиево" към изискванията на F-16.

Първите осем самолета следва да бъдат доставени в България през 2023 г., като плановете на военното ведомство са на следващ етап да бъдат закупени още толкова. 

Първоначално правителството бе оценило сумата от 2 млрд. лв. като "приемлива". Това число последователно бе споменато и от вицепремиера Красимир Каракачанов, и от финансовия министър Владислав Горанов. Заради евентуалното поскъпване на сделката обаче финансовото министерство емитира две емисии ДЦК – 10.5 и 20-годишни облигации от по 200 млн. лева. Общият обем нов дълг, който държавата пое от вътрешния пазар, бе 300.6 млн. лева.

Още няма официална информация дали страната ни успяла да договори разсрочено плащане. За последно по темата Владислав Горанов се изказа скептично. 

Следващата седмица офертата на САЩ влиза за обсъждане в Народното събрание. Първо ще бъде разгледана в Комисията по отбрана, а след това процедурата ще бъде придвижена и към пленарната зала. Предварителните очаквания са дебатите в Сградата на съединението да са ожесточени. 

Отсега е ясно, че БСП няма да подкрепи покупката. Социалистите и президентът Румен Радев последователно критикуват споразумението с Вашингтон. Тяхното мнение е, че от "Дондуков 1" са пренебрегнали заложените в проекта изисквания.

"Воля" на Веселин Марешки поне досега също бе противник на сделката, а единодушие няма и при "Обединени патриоти". Там лидерът на "Атака" Волен Сидеров се придържа към позицията, че САЩ трябва да ни подарят техниката, тъй като разположили свои бази на българска земя, без да плащат.

С други думи, ГЕРБ ще трябва да разчитат на ДПС. Именно с гласовете на депутатите от движението Народното събрание разреши през януари на кабинета да започне преговори с американците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във