Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството одобри 1,8 млн. лв. за археологически проучвания

Правителството одобри на днешното си заседание 1 милион и 800 хиляди лева за финансиране на археологически проучвания на важни за страната архитектурни обекти.

450 000 лева са предвидени за консервация на скален античен и средновековен град Перперикон и на средновековната крепост Вишеград.

300 000 лева са за град Мисионис в община Търговище. Такава сума ще получи и община Видин за археологически проучвания в римския град Рациария.

400 000 лева са средствата за античния град Хераклея Синтика в община Петрич.

„350 000 лева, за да продължат дейностите по археологическото проучване и реставриране на праисторическия солодобивен градски център в Провадия-Солницата“, каза премиерът Бойко Борисов.

Това е най-атрактивният праисторически обект в Югоизточна Европа, посочи ръководителят на разкопките проф. Васил Николов.

„Най-старите крепости в Европа са това от петото хилядолетие. Една връзка с известния Варненски некропол ще бъде много добра и по отношение на туризма“, каза той.

„Това е уникално и затова магистрала „Хемус“ е толкова важна за този регион“, коментира Борисов.

„Това, което днес правим, не е даване на пари за разкопки, а това е инвестиция в бъдещето на българския културно-исторически туризъм“, обясни проф. Николай Овчаров.

Правителството одобри и 100 000 лева за доизграждане на храма „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ в Разград.

Facebook logo
Бъдете с нас и във