Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Правителството обяви югоизточния обход на Пловдив за обект от национално значение

Правителството обяви югоизточния обходен път на Пловдив за обект от национално значение. Така ще се ускорят процедурите по одобряване на инвестиционните проекти и издаване на разрешения за строеж. Предвиждат се и облекчения в процедурата за отчуждаване на имоти - частна собственост, необходими за уширение на пътя и неговата модернизация.

За реализацията на последния сегмент от обхода е сключено споразумение за сътрудничество между община Пловдив и Агенция „Пътна инфраструктура“. Изготвени са технически проект и парцеларен план, чието процедиране предстои.

При отчуждаването ще бъдат засегнати близо 180 декара земя, а площта за промяна на предназначението е 140 декара. След това АПИ трябва да предприеме действия по издаване на разрешение за строеж.

В решението на кабинета се акцентира, че Пловдив все още няма окончателно завършен околовръстен път. Поради това значителна част от транзитните потоци преминават през града.

"Доизграждането на югоизточния обход на Пловдив е от изключително значение за осигуряване на най- кратка комуникационна връзка с контролно-пропускателните пунктове при Рудозем, Златоград и Маказа и облекчаване на транзитния трафик с Гърция и Турция. Югоизточният обход ще осъществява пряка връзка на съседните области - Смолян, Кърджали и Хасково с АМ „Тракия“, се посочва в мотивите към решението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във